La 9 octombrie 1941 începea deportarea evreilor români în Transnistria, una dintre cele mai întunecare pagini din istoria modernă a României. O istorie pe care acum ne-o asumăm, ca un semn că înțelegem ce am greșit, și că facem ceea ce trebuie pentru a nu o mai repeta.
Deportarea evreilor a fost forma cea mai dramatică a unui eșec democratic, care a însemnat limitarea drepturilor și libertăților cetățenești, apariția și afirmarea unor forțe politice extremiste, xenofobe, anti-semite, care au folosit violența pentru a-și atinge obiectivele. Din păcate, vocea lor a fost ascultată de destui români, care au acceptat politicile discriminatorii față de minorități.
Trăim într-o lume complicată; condițiile care au dus la acel eșec se pot repeta oricând. De aceea este important să reamintim mereu românilor unde duc intoleranța, anti-semitismul, discriminarea. Vina pentru Holocaust nu este colectivă, nu se referă la o națiune. O națiune poate însă face, prin solidaritate și prin credința în dreptul fiecărui membru al său de a se bucura neîngrădit de libertate, ca istoria să nu se repete.
Astăzi marcăm 10 ani de la deschiderea oficială a Institutului „Elie Wiesel”. Apreciez munca depusă în acest ultim deceniu pentru păstrarea memoriei comunității evreiești din România, care a fost și este o parte a națiunii române și a istoriei ei, pentru promovarea toleranţei şi a solidarităţii, pentru buna funcţionare a democraţiei româneşti, pentru imaginea ţării noastre în lume. Împreună putem vindeca rănile trecutului și putem construi un viitor mai bun pentru toți românii, dincolo de etnie sau credință.
Lucuri ziditoate si folositoare am aflat pe pagina dumeavoastra.
Va urez multa sanatate in ceea ce faceti.