Teme majore, teme minore și ”hai să ne aflăm în treabă!”

Am urmărit cu real interes ceea ce s-a spus la întâlnirea de la Pitești a liberalilor pe stil nou. Nu am nici cea mai mică intenție să comentez elementele de „culoare”. Ar fi pierdere de vreme. Un lucru iese în evidență, după cele petrecute sâmbătă în conclavul liberal: cum temele majore, care interesează cu adevărat cetățenii, fac obiectul acțiunii guvernului condus de Victor Ponta, și rezultatele se văd deja, liberalilor nu le rămân decât teme minore. Măcar de le-ar aborda și pe acelea cu realism și cu gândul la agenda publică.

Probabil că întreprinzătorii, investitorii și angajații din România s-au simțit reconfortați de declarația doamnei Alina Gorghiu, care a anunțat solemn data și tema Moțiunii de cenzură: ”Votul prin corespondență”.

”Am senzația că e singurul lucru care ne mai lipsește, avem premier, avem program de guvernare, ne mai trebuie o moțiune de cenzură, pe scurt: 5 iunie, tema este una pe care nu o putem refuza românilor din diaspora, votul prin corespondență”, a spus Alina Gorghiu.

Ce consolidare a creșterii economice, ce măsuri de stimulare a investițiilor, ce restructurare a sistemului de taxe și impozite, ce creștere a salariului minim pe țară? Nu! Singurul lucru care îi interesează pe liberali este captarea voturilor unei părți a celor care muncesc și trăiesc în afara țării. Evident, și nouă ne pasă de diaspora. Evident, se vor lua toate măsurile legale necesare participării neîngrădite la vot a tuturor românilor. Angajamentul nostru pe această temă este ferm și va fi respectat. În același timp, noi facem mai mult pentru cei din diaspora: prin creștere economică le creăm condiții pentru a se putea întoarce acasă. Cred că ei apreciază asta în aceeași măsură în care apreciază votul prin corespondență.

Ofensiv cum îl știm, domnul Ludovic Orban ne oferă și pledoaria cu care speră să convingă deputații și senatorii majorității să voteze alături de liberali:

”La ora actuală, Ponta otrăvește fântânile, pârjolește recoltele, dă foc la hambare, distruge sistemele de irigație, pentru că știe cu siguranță că noi vom fi cei care vom guverna. Problema pentru noi este să nu îl lăsăm sa transforme această țară în deșert. Trebuie să ne mobilizăm astfel încât pe 5 iunie să îl trimitem acasă pe Victor Ponta. Este răspunderea nu numai a conducerii PNL, este răspunderea fiecăruia dintre membrii conducerilor județene ale partidului.”

Evident, domnul Orban a fost foarte ocupat să găsească aceste argumente bine simțite. Asta l-a împiedicat să citească declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu:

”Creșterea economică în prezent este nu doar robustă, ci și sustenabilă. Dacă nu vom greși din nou, va fi o creștere sustenabilă. Inflația și deficitul sunt sub control, iar efortul de consolidare fiscală a fost printre cele mai ridicate. Dacă la începutul crizei România nu îndeplinea niciunul din cele patru criterii de la Maastricht, acum ele sunt toate atinse și suntem chiar pe un loc fruntaș”. 

Sigur, toate astea au fost posibile ”grație” tacticii ”pământului pârjolit”, aplicată de infamul guvern Ponta. Apropo: își mai amintește domnul Orban de o construcție politică numită USL, de programul ei de guvernare? Nu cumva au pariat pe un cal mort, făcând fuziunea cu PDL?

Adecvarea la realitate, între ”hai să facem treabă!” și ”hai să ne aflăm în treabă!”

Leave a Comment

Scroll to Top