Sezonul România-Franța 2019

Alocuțiunea pe care am susținut-o cu prilejul semnării Convenției tehnice pentru organizarea și finanțarea Sezonului România-Franța 2019:

 

Domnule Președinte al Institutului Francez,

Domnilor Ambasadori,

Distinși oaspeți francezi,

Doamnelor și domnilor,

 

România și Republica Franceză sunt părți ale unui întreg pe care toți ni-l dorim mai puternic și mai important: civilizația europeană. O civilizație care s-a format în timp, are o istorie complicată, nu de puține ori tumultuoasă, dar care a reușit să fie mereu un exemplu, și un model.

Națiunea franceză a făcut, politic, o alegere, în urmă cu mai puțin de două săptămâni, confirmând tăria acestor valori. Pe această alegere se poate construi o nouă Uniune, și, odată cu ea, valorile pe care toți le împărtășim, își vor regăsi tăria și importanța pe care părea să le fi relativizat.

Europa viitorului se va construi doar împreună, națiunile fiind egale în drepturi și obligații, iar diversitatea un factor care dă tărie și adaugă valoare proiectului. Spun aceste lucruri și din perspectiva responsabilității pe care România o va avea, timp de șase luni, în 2019, președinția prin rotație a Uniunii Europene. Misiunea noastră este aceea de a contribui la construirea acestei noi Europe, prin idei și acțiuni în logica acestui bine comun al națiunilor europene.

Avem o bună oportunitate să ne redescoperim reciproc. O redescoperire pe care trebuie s-o facilităm, s-o organizăm, s-o sprijinim prin toate mijloacele pe care le avem la îndemână. Nu ne putem plânge de lipsa acestor mijloace. Trebuie doar să le folosim creator, fără prejudecăți.

Suntem aici pentru a oficializa demersurile privind organizarea Sezonului român în Franța și a celui francez în România, în acest muzeu ”navă-amiral a patrimoniului național” și nu întâmplător în această sală, martoră a trecutului dar în același timp simbol al prezentului nostru, renăscut din cenușă. Acest vast program are misiunea de a pecetlui schimburile culturale dintre națiunile noastre, de a prilejui o mai bună cunoaștere a culturii celor două popoare, într-un sens amplu, integrator. Ne propunem, așadar, ca și din punct de vedere organizatoric să fim demni de acest parteneriat, cu atât mai mult cu cât identificăm în acest program repere comune care țin de promovarea valorilor patrimoniale, dar și de vitalitatea creației actuale. Deschiderea unor noi căi de cunoaștere, de comunicare, se sprijină pe un trecut care ne leagă, ne apropie. Nu ar fi productiv să rămânem ancorați într-un trecut, e adevărat plin de substanță și de împliniri, al relațiilor culturale bilaterale. S-au schimbat generații de creatori, s-au schimbat mijloacele lor de exprimare.

Doamnelor și domnilor,

Datorăm mult, politic și militar, Franței, pentru momentul împlinirii unui vis al românilor: Marea Unire. Este firesc să începem acest Sezon Franța-România în decembrie 2018, când aniversăm un secol de la acel moment astral a istoriei românilor. Nu vom uita sacrificiile francezilor pe fronturile Primului Război Mondial, cum nu uităm contribuția Franței la renașterea armatei române și la întărirea ei, pentru a-și îndeplini misiunile ce-i reveneau. Nu uităm nici sprijinul Franței pentru România ce ieșea din totalitarismul comunist, tot într-un decembrie, de data asta în 1989.

Îmi place să cred că vom reuși să depășim un anumit elitism al acestui tip de evenimente, și vom ajunge acolo unde trebuie să ajungem cu manifestările Sezonului Franța-România: la cetățenii obișnuiți. Să mizăm pe tineri, pe mobilitatea lor în gândire, pe deschiderea lor către nou.

Reușita Sezonului va fi operă colectivă a tuturor celor implicați în organizarea lui, români și francezi deopotrivă. În ceea ce mă privește, vă asigur de întregul meu sprijin, al ministerului pe care îl conduc și, sunt sigur, putem conta pe sprijinul Guvernului român.

Mulțumesc celor care au făcut posibil acordul de azi, și îi felicit pentru efortul depus pentru reușita negocierilor. Este un început, urmează multe lucruri care trebuie să-și găsească rezolvare. Împreună vom găsi aceste soluții. Cum împreună ne vom bucura de manifestările acestui Sezon Franța-România.

Vă mulțumesc!

Leave a Comment

Scroll to Top