Minciuna are picioare scurte chiar și în materie de fonduri europene!

Fosta Putere a bătut monedă, din campania electorală și până azi, pe o așa-zisă incapacitate a guvernării USL de a atrage fonduri europene. S-a mers cu insolența până la a ni se pune în cârcă blocarea temporară a finanțării POSDRU, cu toate că raportul CE pe baza căruia s-a blocat finanțarea preciza negru pe alb că se bazează pe monitorizarea din perioada 2010-2011. Când la putere se afla guvernul Boc!
Iată însă că la Consiliul European de săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a obținut de la președintele CE, Jose Manuel Durrao Barroso, prelungirea cu încă un an a duratei de absorbție a fondurilor pe care țara noastră, din cauza guvernării dintre 2009 și 2012, a fost incapabilă să le acceseze. Cel mai probabil, la viitorul Consiliu European, din iunie, se va face anunțul oficial.
Acest rezultat aruncă în derizoriu două dintre temele dragi ale fostei Puteri.
Mai întâi, faptul că Victor Ponta a obținut prelungirea cu un an a accesării fondurilor face să planeze mari semne de întrebare cu privire la prestația de până acum la Consiliul European a președintelui Traian Băsescu. Care a pretins tot timpul că este singurul îndreptățit și cel mai competent, în același timp, pentru a reprezenta țara. De ce nu a deschis el însuși acest subiect, la consiliile precedente? De ce nu a obținut niciodată nimic pentru țară?
În al doilea rând, este evident că, dacă oficialii europeni au admis această prelungire, este mai ales pentru că au observat, în anul de când guvernăm noi, eforturi serioase și rezultate palpabile în ce privește absorbția fondurilor. Chiar dacă suntem încă departe de performanța pe care ne-o dorim și de care are nevoie România, CE a constatat că lucrăm mai mult, mai bine, mai transparent decât guvernarea care ne-a precedat, iar rata de absorbție a fondurilor nerambursabile a crescut. Suntem credibili, de aceea ni se acordă încredere.
Sper că aceasta va pune capăt propagandei cu privire la cât de „absorbanți” au fost miniștrii PDL și cât de puțin am fi, chipurile, noi. România nu are nevoie de demagogie și de false discuții, ci de muncă tenace pentru apărarea intereselor ei vitale. Ceea ce fosta Putere nu a făcut, din păcate. Suntem onorați să o facem noi.

Leave a Comment

Scroll to Top