Ieșiți la vot!

Se poartă îndemnul ”Ieșiți la vot!” De cele mai multe este un soi de automatism, un clișeu, și chiar o formă de ipocrizie. A vota fără a avea o miză, doar pentru a te supune unui ”ritual democratic”, nu rezolvă nimic. A vota din motive greșite, de genul: ”Să nu iasă ăla, pentru că nu-mi plac ochii lui!” este iarăși pierdere de vreme. Sună dur, sună a îndemn de a nu vota, dar nu este așa. De prea multă vreme votul este golit de substanță, pentru că este unul negativ, împotriva cuiva sau a ceva, nu pentru cineva și pentru ceva.

Anul acesta, mai mult ca oricând, avem nevoie de un vot afirmativ. Am fi iresponsabili dacă nu am recunoaște că traversăm o criză de încredere: în democrație, în stat, în politică. Criză pe care nu o putem trata cu soluții placebo, de genul ”tehnocrației”. Avem nevoie de administrații locale puternice, legitime, care să poată lua decizii. Sunt atâtea proiecte oprite, comunitățile au atâtea nevoi: sănătate, educație, infrastructură, protecția mediului. Nu folosim fondurile europene destinate dezvoltării regionale. Avem, deci, pentru ce vota: chiar este vorba despre calitatea vieții fiecăruia dintre noi!

Nu cred că e cazul să căutăm scuze pentru neparticiparea la vot. Nu există candidați perfecți! Sunt oameni, cu bune și cu mai puțin bune. Dar ei nu sunt singuri: există consiliile locale și județene, există proiecte și programe, există un întreg sistem de contra-puteri, care să ducă lucrurile în direcția dorită de fiecare dintre noi. E timpul să ne întoarcem, cetățeni fiind, în spațiul public. Și noi suntem responsabili de felul în care funcționează administrațiile locale, nu doar cei aleși. Fiecare să-și facă treaba lui, și atunci lucrurile se vor schimba în bine.

Votul este expresia asumării unei responsabilități din partea fiecăruia dintre noi. Și, oricâte scuze am inventa pentru a nu ne asuma această responsabilitate, ele nu funcționează. Nu rămâne decât exercițiul democratic și responsabil al votului. Care trebuie însoțit de controlul permanent exercitat asupra celor pe care i-am votat.

Mâine votăm!

Leave a Comment

Scroll to Top