Un act arbitrar

Refuzul președintelui Klaus Iohannis de a promulga Codurile Fiscal și de Procedură Fiscală este un act arbitrar, greu de justificat, și un gest inacceptabil de cenzură împotriva Parlamentului. Reamintesc că aceste coduri au întrunit, practic, consensul tuturor forțelor politice, lucru rarisim în istoria politică post-decembristă. Pretextele invocate nu se susțin. Guvernul nu face experimente economice. Reducerile anterioare de taxe și impozite, cum este reducerea CAS, TVA la pâine și la alte alimente, au avut efect pozitiv asupra economiei. Invocarea crizei din Grecia este neavenită, pentru că acolo, ca și în România, după ce guvernul Boc a crescut TVA de la 19% la 24%, creșterile, și nu scăderile de taxe și impozite au avut un efect negativ, mărind deficitele. Dacă Iohannis ar fi dorit să afle despre ce este vorba, sunt destui economiști români capabili de explicații coerente, și la stânga, și la dreapta gândirii economice.

Avem prea puține instrumente pentru a interveni în economie, pentru a consolida creșterea economică, de care avem toți nevoie. Nu văd de ce nu am avea dreptul de a le aplica! Oricum deficitul bugetar proiectat pentru anul viitor este în limitele criteriilor de la Maastricht, referitoare la moneda unică. Dar proiectul nostru de țară se limitează la cifra deficitului bugetar? Altceva nu mai avem pe agendă?

Președintele Klaus Iohannis a intrat cu totul în logica distructivă a predecesorului său, iar lupta politică a devenit un lucru în sine. Nu prejudiciezi interesele cetățenilor, pentru a promova interesele celor care te susțin politic.

Acum mingea este în terenul PNL. Care a votat Codul Fiscal. Lovitura politică pe care Președintele României se presupune că a dat-o PSD și aliaților lui la guvernare a fost încasată, de fapt, de PNL. Și așteptăm răspunsul PNL. Va fi unul responsabil, în interesul României, sau liberalii își vor renega votul, pentru a face pe plac Președintelui României?

PSD va răspunde prompt acestei sfidări. Sper că Parlamentul se va întruni cât mai rapid în sesiune extraordinară. Joaca de-a uite Codul Fiscal, nu e Codul Fiscal trebuie să înceteze. Rău e ușor să faci. Mai greu e să faci bine.

Leave a Comment

Scroll to Top