Timișoara muzicală

Am fost prezent la deschiderea Festivalului Internațional „Timișoara muzicală„, la Filarmonica „Banatul”. Evenimentul a ajuns la cea de a 40-a ediție, fiind o tradiție a orașului Timișoara. Anul acesta, festivalul se desfășoară între 17 aprilie și 28 mai, iar invitații sunt personalități ale lumii muzicale, atât la nivel național, cât și în plan internațional.

Cu ocazia acestui eveniment am susținut faptul că puține orașe din România, și chiar din Europa, se pot măsura cu Timișoara în ceea ce privește pasiunea pentru muzică. Încă și mai puține se pot lăuda cu un asemenea festival internațional, cum este, și anul acesta, Timișoara muzicală. Ajuns la cea de-a 40-a ediție, festivalul este unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase din Europa, palmaresul său fiind unul de invidiat chiar și pentru capitalele Bătrânului Continent.

Opera Română din Timișoara, Filarmonica „Banatul”, celelalte ansambluri timișorene au, astfel, ocazia să găzduiască dirijori, interpreți și formații muzicale de prestigiu din Europa și din lume. Concertul inaugural la Filarmonica „Banatul” a fost el însuși un eveniment, fiind vorba de o primă audiție a concertului simfonic de Martin Munch, sub bagheta dirijorului Radu Popa.

Apreciez, ca și cu alte ocazii, deschiderea Timișoarei către toate genurile muzicale. Festivalul Timișoara muzicală găzduiește și anul acesta concerte de jazz, experimente muzicale și incursiuni în tradițiile culturale ale celorlalte continente. De asemenea, remarc caracterul comunitar și civic al organizării: evenimentele sunt construite prin parteneriate public-privat și cu participarea asociațiilor culturale independente. Sunt bucuros, ca ministru al Culturii, să constat că, într-un oraș cu un asemenea nivel de cultură, parteneriatele funcționează, iar rezultatul lor este această splendidă manifestare, prin care tradiția este înnoită și dusă mai departe.

Muzica, spunea Enescu, este înainte de toate o bucurie a sufletului și a minții. Să ne bucurăm, prin urmare, împreună de acest regal pe care Timișoara îl dăruiește melomanilor din țară și din Europa!

Leave a Comment

Scroll to Top