Telefonul Centenarului sună, dar nimeni nu răspunde

Am aflat cu surprindere în ultima săptămână că la Ministerul Culturii, mai precis la Departamentul Identitate Națională, acolo unde sunt angajate persoanele cu cele mai mari salarii din minister, nu poți găsi pe nimeni. Nici în scris, nici la telefon. Telefonul sună, însă nu răspunde nimeni. Vă reamintesc că această direcție a ministerului este cea care ar trebui să coordoneze aniversarea Centenarului Marii Uniri de la 1918. Însă ce fel de coordonare este aceasta în care nu le răspunzi la telefon celor pe care ar trebui să îi coordonezi?

Informația mi-a fost transmisă de beneficiarii unor finanțări din fondul de 150 de milioane lei dedicat aniversării Centenarului, pe care îl gestionează Ministerul Culturii, atât instituții publice, cât și organizații neguvernamentale. Persoane care doresc să transmită, sau să obțină, diferite informații referitoare la proiectele lor, sau care, în situații mai dramatice, așteaptă lămuriri din partea ministerului cu privire la modul în care pot folosi banii pe care i-au primit. Când trebuie să se încheie proiectele, cui raportează, cum raportează? O sumedenie de întrebări ce decurg dintr-un singur lucru: lipsa profesionalismului celor care au gestionat această activitate, lipsa lor de viziune și de experiență. Este și normal și nu știu la ce altceva să ne așteptăm, atunci când cei puși să gestioneze această aniversare au fost luați de prin frizerii sau magazine de piese auto, fără experiență în a coordona sesiuni de finanțare.

Practic, instituțiilor publice le-au fost dați niște bani în baza unui titlu și a unei descrieri sumare, iar acum realizează că poate ar fi fost bine să primească mai multe informații despre cum pot fi folosiți acei bani. Însă n-au de la cine! Ocupat cu coordonarea aniversării Centenarului, ministrul Culturii a uitat să… o coordoneze. Dar nu-i nimic, nu e ca și cum Centenarul se întâmplă o dată la o sută de ani! Vor mai fi și alte ocazii.

Odată în plus am făcut dovada incapacității noastre administrative, care s-a cronicizat, și se agravează. Această problemă nu se rezolvă schimbând un responsabil administrativ sau altul. Trebuie să schimbăm fundamental un întreg sistem instituțional și cadrul legislativ aferent. Aniversarea Centenarului este un eveniment cu mare impact simbolic și emoțional, care spune despre noi, despre valorile și credințele noastre, despre raportul nostru cu lumea europeană. Am ratat această ocazie. Din superficialitate, din nepăsare, din egoism, din politică prost înțeleasă. De asta Parlamentul are obligația morală să dea un răspuns nemulțumirii cetățenilor față de acest eșec.

Leave a Comment

Scroll to Top