În anul Centenarului Marii Uniri, marile festivaluri stau la coadă

Declarația politică pe care am susținut-o în Senat miercuri, 14.11.2018:

”Sunt obligat să supun atenției eșecul Ministerul Culturii și Identității Naționale care, cu atât mai grav cu cât suntem în anul Centenarului,  a lăsat în uitare, și în derizoriu, unele dintre cele mai importante și reprezentative acțiuni culturale din țara noastră. Astfel, evenimente cu tradiție, recunoscute pe plan internațional, precum Festivalul Național de Teatru sau Festivalul Internațional Astra Film Sibiu, pentru a oferi doar două exemple, au primit finanțarea promisă de minister cu mare greutate, în timp ce altele, cum ar fi Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici, sunt puse sub semnul întrebării, nefiind clar dacă banii de la Ministerul Culturii vor mai ajunge sau nu.

S-a bătut monedă pe faptul că domeniului culturii i se alocă prea puțini bani. Printr-un efort colectiv, domeniului i s-au alocat mai mulți bani, în acord cu importanța și nevoile sale. Ca să constatăm că, lipsit de viziune, și de interes, din nepăsare, acești bani nu sunt cheltuiți, sau sunt cheltuiți anapoda. Este de neînțeles că nu există o minimă planificare a cheltuielilor, că unele evenimente necesită un timp suplimentar pentru perfectarea contractelor care implică participanți și evenimente din străinătate.

Ministerului ii lipsesc acum nu doar o conducere competentă, ci și un aparat administrativ profesionist și suficient de numeros, căruia, după ce că nu reușea să facă față sarcinilor curente, i-au fost încredințate și obligațiile privitoare la organizarea acțiunilor legate de Centenar. Prin urmare, Ministerul Culturii a ajuns astăzi să-și facă treaba doar pe jumătate. Pentru Centenar cheltuiește banii, dar nu se văd rezultatele, iar pentru restul sarcinilor, își asumă evenimentele, dar nu le finanțează. Încurcând pe toată lumea cu această atitudine lipsită de viziune și de responsabilitate.

Este nevoie de o profundă reformă a structurii instituționale și a aparatului de lucru ale Ministerului, pentru a face față sarcinilor prezente și viitoare. Sunt necesare măsuri de profesionalizare a aparatului de lucru, de debirocratizare a lui, de creștere a transparenței cheltuirii banului public. Este obligatorie bugetarea multianuală a evenimentelor importante. La nevoie, ele să fie cuprinse în Legea Bugetului, pentru a crea stabilitate și predictibilitate măcar în privința lor.

Populismul nu este o soluție pentru ierarhizarea cheltuielilor în domeniul Culturii Naționale. Avem nevoie de un demers solid și coerent, care să se adreseze priorităților domeniului, păstrării și valorificării patrimoniului național, teatrului, cinematografiei, producției de carte. România se va afirma în primul rând prin cultură, așa cum cultura a contribuit esențial la formarea conștiinței naționale.”

Leave a Comment

Scroll to Top