Propunere indecentă

Este vorba, evident, de propunerea lui Băsescu de a demisiona, în schimbul participării Opoziţiei la revizuirea Constituţiei.
Propunerea e indecentă, înainte de toate, deoarece vine din partea unui om care a plecat în cinci minute, deci nu ar mai avea, nu-i aşa?, de ce să se afle în poziţia din care promite să demisioneze.În termeni mai puţin ironici, pe Băsescu nu-l mai crede nimeni nici când doarme, şi cu atât mai puţin Opoziţia, de-atâtea ori victimă a lipsei sale de maniere şi a deprinderilor securistice (vezi incidentul cu stenogramele de la Cotroceni).
În al doilea rând, propunerea e indecentă deoarece porneşte de la premisa că toţi – Opoziţia, cetăţenii – sunt proşti, numai el, Băsescu, e deştept. Pentru că o analiză liminară arată negru pe alb că orice revizuire a Constituţiei trebuie, finalmente, aprobată prin referendum de către naţiune, iar cota sa de popularitate – sub 10% – nu permite în nici un caz această validare. Prin urmare, întregul demers e o simplă şmecherie, menită – în intenţia consilierilor de taină (ca să nu spun secreţi) – să relanseze stelele muribunde ale lui Băsescu şi a PDL-ului său drag.
De asemenea, propunerea e indecentă şi chiar imorală, venind din partea cuiva care a făcut tot ce-a putut ca să demonstreze ţării că nu are nevoie de Opoziţie. Dacă nu are nevoie de Opoziţie, de ce-i mai cere ajutorul? Ba încă pentru realizarea unei promisiuni personale, inoportune, cu ajutorul căreia şi-a făcut campanie în 2009? Să revizuiască Legea fundamentală singur, cum a şi guvernat.
În fine, Băsescu chiar crede că, după ce s-a ales a doua oară preşedinte cu voturi exprimate în 12 secunde sau prin telepatie, Opoziţia nu ştie că e în stare de orice numai ca să mai rămână la putere. O nouă Constituţie, dar aceeaşi Curte Constituţională numită de el, i-ar putea asigura lejer un al treilea mandat, fapt care, chiar dacă nu mai dă nimeni două parale pe persoana lui Băsescu, ar deregla grav echilibrul democratic din România. Opoziţia nu are de gând să fie părtaşă la o nouă combinaţie securistică băsesciană.
Băsescu insultă, de fapt, Opoziţia, a nu ştiu câta oară, făcându-i această propunere. Căci Opoziţia nu are nevoie de demisia sa. Are nevoie doar de alegeri corecte, la capătul cărora Băsescu nu ar avea decât două variante: sau îşi vede de treabă la Cotroceni, respectând Constituţia, sau este destituit. Moment în care ar expira şi imunitatea care îl ţine departe de braţul lung al Legii.
Întrebarea mea e simplă: de ce nu dă Băsescu o dovadă de bună-credinţă şi nu demisionează acum, înainte de o eventuală revizuire a Constituţiei? De-abia atunci ar vedea dacă opinia publică îşi doreşte sau nu (eu cred că nu) această revizuire.

Leave a Comment

Scroll to Top