O necesitate: reforma instituțională a statului

”Readuc în atenția dumneavoastră o problemă care este ocultată de prea multă vreme, cea a arhitecturii instituționale a statului român și a influenței ei negative asupra capacității administrative a lui. Am creat în timp o pletoră de instituții, a căror misiune este greu de definit până și celor care le conduc și lucrează în cadrul lor. Cele mai multe dintre ele sunt artificiale, nu răspund unor nevoi clare, economice, sociale, culturale și de altă natură ale societății. Doar parazitează statul, făcându-l ineficient și nu de puține ori de-a dreptul absurd.

Multe dintre aceste instituții s-au înființat prin legi, aprobate în Parlament, și promulgate de Președintele României, indiferent cine a fost el. Cred că este obligația noastră să cerem o analiză instituțională aprofundată, pentru simplificarea statului și pentru creșterea capacității sale administrative. Sunt domenii întregi, mai ales în cele care țin de gestionarea unor probleme sociale, în care este nevoie de personal, de expertiză de specialitate, și ambele lipsesc acut. În schimb, sunt alte domenii, practic fără un impact asupra vieții economice și sociale, care debordează de personal, și care generează doar birocrație inutilă și probleme.

O soluție ar fi ca Parlamentul să creeze o comisie de experți independenți în domeniul instituțional, care să analizeze modul în care funcționează aceste instituții și să propună soluții pentru reformarea lor și a statului. Trebuie să luăm în calcul schimbările care vor interveni în funcționarea Uniunii Europene, care, la rândul ei, va fi obligată la o reformă instituțională, după Brexit și după alegerile europene din iunie 2019. Soluțiile și recomandările Comisiei pentru Reforma Instituțională a Statului vor fi supuse unei dezbateri publice aprofundate, deschisă tuturor celor interesați. Până la urmă, decizia de a aplica aceste recomandări aparține Parlamentului, în cooperare cu Executivul și cu Președinția României. Avem în dezbatere legi importante. Fără o astfel de reformă instituțională efectul lor ar fi mult diminuat.

Sper că vor fi de folos lecțiile pe care ni le va oferi exercitarea președinției prin rotație a Consiliului Uniunii Europene, președinție care poate pune în evidență atât punctele tari, cât și slăbiciunile statului român și ale instituțiilor sale. Este responsabilitatea Parlamentului să impună această analiză, și să folosească rezultatele ei în folosul binelui public. ”

Declarația politică pe care am susținut-o în Senatul României miercuri, 5 decembrie 2018.

Leave a Comment

Scroll to Top