Nu sunt partizanul ideii că o schimbare de guvern trebuie să aducă schimbări de persoane de sus până jos, de la vlădică până la opincă.
Însă la Televiziunea Română aceste schimbări sunt strict necesare şi, de fapt, ele ar fi fost obligatorii pentru orice guvern de bună-credinţă. Şi aceasta, deoarece TVR, deşi este singura televiziune bugetară din ţară şi are, de departe, cea mai mare schemă de personal, a înregistrat anul trecut pierderi de circa 35 de milioane de euro. Care vorbesc de la sine despre cât de prost este gestionată instituţia.
În total, de la abuziva destituire a lui Valentin Nicolau, în 2005, TVR a provocat bugetului de stat, conform cifrelor prezentate la Parlament, pierderi de peste 100 de milioane de euro! Fără ca, în acest interval, prestaţiile oferite de canalele publice să furnizeze acea calitate pe care erau obligate prin lege să o ofere. Pe majoritatea intervalelor orare, audienţele TVR nu mai concurează nici măcar pentru locurile 3-4, ci sunt specifice unei televiziuni de nişă. Or, pierderi de 35 de milioane de euro pentru o televiziune de nişă înseamnă cam mult. Contribuabilul român are tot dreptul să ceară o schimbare.
Sigur, trebuie schimbate mai întâi regulile care au dus la actuala politizare şi deprofesionalizare a TVR. Dar, până atunci (căci pentru asta e nevoie de o majoritate politică puternică, rezultată din alegeri), e nevoie de o schimbare a celor care au tratat TVR ca pe moşia proprie. Slugile politice de la emisiunile informative şi de la talk-show-urile politice trebuie să plece odată cu cei care i-au numit. TVR trebuie deparazitată de virusul obedienţei şi, mai ales, de certitudinea că, atâta timp cât fac jocurile celor de la putere, şmecherii pot face câte afaceri vor pe spinarea instituţiei.