Muzica în arta lui Alexandru Țipoia

Am participat aseară, la sediul Institutului Cultural Român, la evenimentul care a marcat lansarea albumului de artă „Muzica în arta lui Alexandru Țipoia”. Albumul relevă o tema definitorie pentru opera unuia dintre cei mai importanți pictori români ai secolului XX. Alexandru Țipoia (1914 – 1993) și-a păstrat, în vremuri de restriște, o exemplară integritate estetică și etică. Coleg de generație cu Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu și Ion Tuculescu, în perioada de după instaurarea regimului comunist în Romania, artistul a ramas, deliberat, într-un con de umbră. Lucrarea publicată de Institutul Cultural Roman contribuie la recuperarea și recunoașterea cuvenită unei opere plastice remarcabile.

 

Așa cum notează paginile albumului – o privire de ansamblu, sinoptică, asupra Artei lui Alexandru Țipoia, ne aduce în fața unei Opere excepționale prin vastitatea ei ca atitudine creatoare, ca sentiment și abordare, ca cercetare plastică și tehnici utilizate. Nevoia acută a artistului de a acoperi în timp social întreg spectrul problematicii umane face la Alexandru Țipoia să fie printre puținii artiști români ai generației sale care au avut această calitate excepțională a spiritului, arcul deschiderii artei sale fiind complet.

 

Albumul bilingv (română-engleză) este coordonat de George Tzipoia și arh. Victoria Tzipoia. Concepția grafică îi aparține Claudiei Tache, iar textele introductive sunt semnate de George Tzipoia și  Pavel Șușară. Fotografiile au fost realizate de Claudia Tache, Ernani Orcorte și George Tzipoia. Luiza Gervescu și Claudia Tache sunt traducătoarele textelor în limba engleză. Detalii: www.icr.ro.

Leave a Comment

Scroll to Top