Inima Reginei Maria va face parte din colecția Muzeului Național Peleș

Caseta de argint în care se află inima Reginei Maria va face parte din colecţia publică a Muzeului Naţional Peleş, conform Hotărârii de Guvern pe care am susținut-o.

 

Cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea Reginei Maria, se încheie, astfel, o peregrinare care a început, nefericit, în anul 1940, când cedarea Cadrilaterului a obligat Casa Regală să încalce testamentul din 1933 al Reginei Maria (care prevedea ca inima ei să odihnească, după moarte, la castelul de la Balcic).

 

Caseta de argint – cadou primit de Regina Maria la nunta sa cu Principele Ferdinand, în 1893 – a fost mutată în 1940 la Bran, unde a stat ascunsă ochilor vizitatorilor până în 1974, când a fost adusă la Muzeul Național de Istorie.

 

Ar fi fost un gest lipsit de pietate să continuăm a încălca dorința Reginei Maria. Realitatea ne pune în imposibilitatea de a-i împlini dorința – ca inima sa să se odihnească la Balcic, însă Complexul Muzeal Peleș, acolo unde Regina Reîntregirii a clădit al doilea castel al inimii sale – Pelișorul, este un loc demn de o asemenea onoare. E un gest de recunoștință față de această personalitate a istoriei României.

Leave a Comment

Scroll to Top