Domnule ministru Bostan, educația NU este gratuită!

Declarațiile domnului Bostan, ministru în cabinetul Cioloș, sunt scandaloase din mai multe puncte de vedere. Și scuzele – care nu sunt scuze, sunt un soi de explicație, neconvingătoare și ipocrită – nu fac decât să-l acuze și mai mult pe domnul ministru. Primul lucru pe care ar fi trebuit să îl știe domnul ministru este acela că NICIODATĂ – nici măcar în comunism! – educația publică NU a fost gratuită. Faptul că părinții nu plătesc direct pentru educație nu înseamnă că nu plătesc. Educația publică este finanțată din taxe și impozite. Așa a fost, de la Cuza încoace, așa a fost și în comunism. Nu ”gratuitatea” aparentă este problema sistemului public de educație, iar nemulțumirile exprimate de cei din Educație sunt legitime. Nu le poți spune ”dacă nu vă convin salariile, plecați!”.

În România – cu excepția perioadei comuniste – a existat un sistem de educație paralel, privat, confesional sau laic. Dar NICIODATĂ sistemul privat nu a fost – și nici acum nu este – în concurență cu sistemul public. Nu are cum fi. Nu pentru asta există cel privat. Ideea că orice poate fi explicat – și analizat – prin prisma relației cerere-ofertă joacă multe feste celor care nu pot accepta că există și alte motivații ale acțiunilor indivizilor și colectivităților decât goana după profit cât mai mare.

Scriam acum câteva zile despre proiectul de țară al României. Proiect de care avem nevoie mai mult ca oricând. Guvernul, respectiv Președinția României, vor juca un rol central în efortul de a genera un astfel de proiect. Ce facem însă cu aceia care, precum domnul ministru Bostan, cred că avem deja un program, și el ne ajunge? Mă veți întreba care este programul. Dacă citiți încă o dată declarația domnului ministru, el transpare clar: ”Jos comunismul!”. E simplu, percutant, și pe înțelesul tuturor. Nici nu ai nevoie de oameni educați, pentru a-l înțelege. E suficient să montezi peste tot difuzoare, în spațiul public, în instituții și la locul de muncă, și să difuzezi zilnic acest slogan. Iar România va atinge noi culmi ale bunăstării și civilizației.

Leave a Comment

Scroll to Top