Despre limite în politică

Domnul Cristian Bușoi este candidatul noului PNL pentru funcția de Primar General al Capitalei. Calitate în care desfășoară o febrilă campanie electorală, în disprețul tuturor regulilor și în indiferența generală a celor care ar trebui să vegheze la respectarea regulilor în materie. Dar cum avem la conducerea țării tehnocrați, care fac lucrurile altfel, e chiar firească pasivitatea lor. Cei din Guvern nu fac politică, deci nici n-o înțeleg. Domnul Bușoi face politică, și ar trebui s-o înțeleagă.

Dar nici el n-o înțelege. Pentru că dacă ar înțelege politica, domnul Bușoi ar înțelege și limitele discursului și acțiunii politice. Înțelegere care l-ar fi scutit de o gafă tragică. Dar probabil și-a zis că dacă incendiul din clubul ”Colectiv” a dat jos un guvern, de ce același incendiu nu l-ar pune sus pe domnia sa, în fotoliul de Primar General.

Mă tem că nimic construit pe moartea tragică a unor tineri, victime în primul rând ale lăcomiei patronilor clubului și ale inconștienței lor criminale, nu poate fi acceptat. Moartea lor este una, și vinovații trebuie să răspundă în fața Justiției, oricine ar fi ei, și oriunde ar profesa. Manipularea politicianistă a acestei tragedii este un act odios, iar cei care o fac sunt, moral, mai vinovați decât vinovații pentru incendiul din clubul ”Colectiv”. Cred că domnul Bușoi este dator cu o renunțare la candidatură, ca semn că-și asumă eroarea de a încerca să capitalizeze politic moartea tinerilor din club. Iar rudele și prietenii celor morți și răniți sunt datori/datoare cu o poziție publică de respingere a unor astfel de gesturi lipsite de respect față de memoria și de suferințele victimelor.

Leave a Comment

Scroll to Top