Consiliul Național al PSD

E prematur să tragem acum concluzii după Consiliul Național al PSD. Impresiile trebuie să se decanteze. S-au spus multe lucruri, unele foarte bine primite, altele, mai puțin. Toate fac parte din viață, până la urmă. Cert este că partidul, cu toate problemele sale – cele mai multe reale, dar destule inventate și de adversarii noștri politici – este pe cale să finalizeze schimbarea de generații la vârf, ceea ce este important din perspectiva coerenței gândirii și acțiunii viitoare. Noua generație de lideri începe să acumuleze experiență și în plan politic și în plan administrativ, lucru important pentru calitatea guvernării. De care depinde, până la urmă, succesul sau eșecul în alegeri.

Trebuie să fim realiști și în privința altui element important: politica de alianțe a PSD. Așa cum arată acum scena politică, este foarte puțin probabil ca un partid să poată guverna singur. Deci trebuie să distingem clar între oferta noastră, ca partid social-democrat, și compromisul pe care îl putem face – sau nu-l facem! – pentru a guverna într-o alianță. Acest lucru este important. Și trebuie să discutăm serios care sunt limitele compromisului în politicile economice și sociale. O alianță la guvernare cu PSD va fi una social-liberală. Pentru că nici formulele de alianță nu sunt chiar multe. Nu ai nevoie de mai mult de două-trei degete de la o mână ca să le numeri.

Dincolo de astea, rămân la convingerea mea, anume că succesul sau eșecul, atât la guvernare, cât și în alegeri, se joacă în domeniul social. Trebuie să facem un efort de lungă durată pentru a reduce polarizarea socială, pentru a combate sărăcia, pentru a combate abandonul școlar din motive economice, pentru a crește calitatea serviciilor publice de educație și de sănătate. Sper că toți cei care au participat la acest Consiliu Național au înțeles ce așteaptă de la ei membrii și simpatizanții PSD, dar și foarte mulți dintre cetățenii României.

Leave a Comment

Scroll to Top