Câteva observații, după ședința Comitetului Executiv Național al PSD

PSD a avut de gestionat un moment intern delicat, și cred că a reușit s-o facă, astfel încât prețul său să nu fie decontat de partid. Este un moment sensibil, deși, măcar din punctul de vedere al rezultatelor la guvernare, PSD nu are ce-și reproșa. Cu atât mai mult se impune o atitudine responsabilă din partea tuturor liderilor partidului, angajamentul lor în sprijinirea guvernării, indiferent care este acum soluția provizorie de conducere. Lucrurile se vor limpezi în Congres, și sper că va fi unul bine pregătit, care să nu ocolească problemele din activitatea de partid, și să ofere soluții adecvate noii etape din viața politică.

Competiția din ultimele zile, pentru conducerea intermediară, ar trebui să nu provoace fracturi în partid. Deciziile cele mai importante se vor lua, cum este firesc, la Congresul din noiembrie. Alegerea datei ține cont de faptul că anul viitor PSD trebuie să se prezinte de două ori în fața alegătorilor, și trebuie s-o facă profesionist, cu toată forța de care dispune, cu tot angajamentul de care este în stare.

Eu sper că la Congres vom acorda toată atenția unui subiect tratat marginal: întărirea identității de stânga a partidului. Este un aspect al vieții de partid, esențial, cred eu, din perspectiva viitorului. Ne place sau nu, nu putem semnaliza stânga, și vira la dreapta. Am mai fost sancționați de cetățeni pentru asta. Riscăm sancțiunea definitivă, dacă vom continua să avem poziții ambigui asupra acestui subiect.

Există o generație tânără, oameni cu puternice convingeri de stânga, cu studii solide, majoritatea în străinătate. Trebuie să intrăm în dialog cu acești oameni, să ne lărgim baza de recrutare a elitelor de partid. PSD trebuie să se deschidă mai mult către oameni. Cineva vorbea despre secta boierilor minții. Să nu devenim și noi o sectă a boierilor politicii, un cerc închis.

Punctul meu de vedere este clar și ferm: trebuie să reușim guvernarea, să ne luptăm pentru a o duce la final. Ea poate vorbi mai mult și mai bine despre noi, decât o facem noi acum. Am făcut destule lucruri bune pentru economie, trebuie să facem mai multe pentru oameni. Avem timp să gândim un proiect pentru ultimul an al guvernării. Trebuie să întărim comunicarea publică. Avem ce comunica, numai că o facem adesea stângaci și neconvingător. Trebuie să fim mai ofensivi. Cineva remarca o ruptură între vârful și baza partidului. Are dreptate. În primul rând trebuie să comunicăm mai bine cu membrii și simpatizanții noștri, să-i implicăm mai mult în luarea deciziilor în partid. 

 Nu spun un lucru nou: politica este despre oameni, despre nevoile și așteptărilor lor, nu despre noi, despre ce funcții sau ce privilegii primim ca urmare a implicării în politică. Ori de câte ori cineva din politică uită asta, sancțiunea oamenilor este promptă și nemiloasă. Să nu facem gesturi pentru care să fim drastic sancționați de cetățeni. Ca să rămână o democrație funcțională, România are nevoie și de stânga, și de PSD. Trebuie să dovedim maturitate și responsabilitate în tot ceea ce facem. Pare simplu, dar nu e deloc așa. Sper ca rațiunea să treacă deasupra pasiunilor și orgoliilor, și să luăm cele mai bune decizii pentru partid, pentru continuarea guvernării, dar mai ales pentru oamenii care cred în noi și ne-au votat.  

Leave a Comment

Scroll to Top