Bookfest și-a deschis porțile pasionaților de lectură

Am ţinut în mod special să fiu prezent la deschiderea ediţiei din acest an a Bookfest pentru că este o ediţie aniversară, a X-a, şi pentru că este important, întotdeauna, să dăm un semnal că Ministerul Culturii nu doar că susţine, aşa cum a făcut-o în mod tradiţional, acest târg, ca şi celelalte târguri importante de carte de peste an, dar şi se gândeşte cum să crească interesul în jurul cărţilor.

Bookfest este o sărbătoare a cărții, pe care industria editorială o oferă României și lumii. În fața acestui spectacol reconfortant al cărții sub toate aspectele ei, nu pot decât să repet ce am spus la preluarea mandatului: cartea, cuvântul scris și tipărit sunt o prioritate a mandatului meu ca ministru al Culturii și, încetul cu încetul, redevin și o prioritate a actului guvernamental.

Nu cu mult timp în urmă, am depus un amendament la Codul Fiscal pentru ca, de la 1 ianuarie 2016, TVA la carte și tipărituri să fie redusă până la nivelul de 5% (unul dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană). De asemenea, Camera Deputaților a votat astăzi forma finală a Legii finanțării revistelor culturale, iar recent am adus la bugetul Administrației Fondului Cultural Național, din care se alimentează și subvențiile la carte, 2% din încasările Loteriei Române. Măsuri necesare, dar care nu sunt decât începutul reașezării politicilor bugetare și fiscale prin care intenționez să redau cărții, literaturii, o poziție demnă în societatea noastră. Sunt conștient că, fără o industrie editorială prosperă nu putem stimula consumul de carte și lectura, după cum fără o breaslă scriitoricească respectată și onorată nu putem vorbi de cultura română.

Leave a Comment

Scroll to Top