Academia de Științe Medicale, la 80 de ani

În această seară, la Ateneul Român, am participat la Sesiunea Solemnă a Academiei de Științe Medicale dedicată aniversării a 80 de ani de la înființare. A fost un eveniment de gală, care a îmbinat armonios știința cu arta – seara s-a încheiat cu un concert festiv susținut de Orchestra Medicilor din București ”Dr. Ermil Nichifor”. La pupitrul dirijoral – Iosif Ion Prunner, soliști – Dan Grigore și Eugen Sârbu. Un moment în care medicii… au devenit artiști!
 
Academia de Științe Medicale a fost înființată în anul 1935, iar începuturile i se datorează Academicianului Daniel Danielopolu, care a devenit Secretar Permanent al Academiei până în anul 1948, când a fost desființată de regimul comunist. În 1948, Academia de Științe Medicale a fost încorporată în secția de științe medicale a Academiei Române, dar a fost reînființată în 1969, prin Decret al Consiliului de Stat nr. 590, cu atribuții diminuate. După 1989, a fost reorganizată de către Academicianul Ștefan Milcu, în calitate de Președinte. În 2004 s-a restabilit situația din anul 1935 și, actualmente, funcționează pe baza acestei legi și a Statutului aprobat prin H.G.nr.1665/2004. 

 
Academia are un număr fix de 190 membri titulari, 41 de membri corespondenți și membri de onoare din țară și străinătate. Academia de Științe Medicale este un for de consacrare și de progres în domeniul cercetării medicale.
 
 
Din 1935, in fruntea Academiei de Știinte Medicale au fost personalități prestigioase ale medicinei românești: Prof. Dr. Constantin Angelescu, Acad. Aurel Moga, Acad. Constantin Arseni, Acad. Ștefan Milcu, Acad. Nicoale Cajal, Prof. Dr. Dan Enăchescu, Acad. Laurențiu Mircea Popescu. Din 2011, Acad. Prof. dr. Irinel Popescu este președintele acestei instituții.
 
Academia de Științe Medicale își dorește dezvoltarea continuă și susținută și pune accent pe obiectivele științifice ale organizării sanitare, asistenței și asigurărilor sociale și își dă avizul pe baza concluziilor stabilite. 

Leave a Comment

Scroll to Top