A început ediția 2015 a Cursurilor de vară ale Universităţii Populare „Nicolae Iorga” de la Vălenii de Munte

Ministerul Culturii organizează, prin Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova, împreună cu Consiliul Judeţean Prahova şi Primăria Oraşului Vălenii de Munte, în perioada 16 – 21 august, ediţia 2015 a Cursurilor de vară ale Universităţii Populare „Nicolae Iorga” de la Vălenii de Munte.

Lucrările Școlii de Vară de la Vălenii de Munte – operă a marelui istoric – sunt dedicate anul acesta centenarului creării Statului Național Român, în cadrul Programului Național ”România 100”, pe care Ministerul Culturii are onoarea să-l sprijine și lucrează pentru reușita lui.

Trebuie să fim conștienți de faptul că, înainte de orice, unirea tuturor românilor a fost și este un fapt cultural. Ca istoric, Iorga avea toate datele, și toate argumentele, să fie convins de asta. Vizionar, Nicolae Iorga intuieşte necesitatea unei instituții dedicate afirmării unității culturale a tuturor românilor, și rolul acestei instituţii în realizarea unităţii culturale a tuturor românilor, ca etapă ce precede obiectivul final, realizarea unităţii politice. Așa a apărut Școala de Vară de la Vălenii de Munte, care, în timp, a devenit o instituție în sine, un reper intelectual pentru români, un loc în care se transmiteau cunoștințe, și se puneau bazele unei noi construcții identitare pentru națiunea română reunită.

Aș vrea să nu uităm un lucru: Nicolae Iorga, înainte de a fi fost  victima extremiștilor de dreapta, a fost victima unui eșec democratic. Eșecul democratic al statului român, stat la formarea căruia contribuise. Este o tragedie, pentru că, indiferent ce i s-ar putea reproșa, ca om politic-dar ce om politic e perfect și nu greșește!-Iorga a lucrat tocmai pentru a apăra valorile în care credea, și pe care credea că se întemeiază statul. Viața a dovedit contrariul. Iar eșecul democratic a fost născut de eșecul economic, de polarizarea socială inacceptabilă, de sărăcie, dar mai ales de neîmplinirea promisiunilor Marii Uniri. Generația tranșeelor, cea care, prin jertfa ei, făcuse posibilă Marea Unire, s-a simțit trădată. Și așa s-au născut extremismele de dreapta și de stânga, așa a ajuns violența instrument politic.

Trecutul ne dă multe lecții. Și nu avem voie să le ignorăm. Nu putem trăi într-o veșnică și sterilă confruntare. Nu ne putem rupe de realități, nu le putem ignora. Nu putem ignora oamenii, nevoile și așteptările lor. Un nou eșec democratic este posibil, chiar și în aceste condiții, când suntem țară membră a NATO și a UE. Avem o uriașă responsabilitate față de români.

România trebuie să sărbătorească cei o sută de ani de la Marea Unire printr-un nou proiect de viitor, care să întrunească largul consens al românilor. Un proiect în care cultura să fie, așa cum a fost, grație și eforturilor lui Nicolae Iorga, în urmă cu aproape un secol, un element central, liantul care dă tărie și durabilitate ansamblului, națiunea română.

Leave a Comment

Scroll to Top