Bookfest 2016 și reducerea TVA la cărți

A trecut Bookfest, mai puțin mediatizat decât de obicei, dar şi mai puțin frecventat de politicieni în căutarea respectabilității, ocupați fiind cu pescuitul de voturi. S-au lansat lucrări de excepție: romanele „Viața ficțiunii după o revoluție”, de Radu Cosaşu, „Învoiala”, de George Bälăiță, „Iuda”, de Amos Oz (în traducerea Marlenei Braester), cercetarea „Sexualitate şi societate”, de Andrei Oişteanu, culegerea „Bucureştiul meu”, coordonată de Gabriela Tabacu, şi multe altele. Țara invitată, Israelul, a venit cu o echipă de scriitori şi intelectuali de zile mari, în care străluceau Zeruya Shalev, Fania Oz-Salzberger, Dror Mishani sau Meir Shalev, precum şi grupul care a reprezentat Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română. În toate, a fost o sărbătoare a cărții, a lecturii şi a prieteniei. Cred că, din acest punct de vedere, al participării Israelului, această ediție va rămâne ca un punct de referință.

N-am fi însă noi dacă nu ne-am îneca la mal. După încheierea târgului, directorul executiv al Asociației Editorilor din România (organizatoarea Bookfest), a declarat că s-au înregistrat vânzări cu 10% mai mari ca anul trecut – ceea ce ne bucură -, dar pe care le-a pus doar pe seama prezenței Israelului şi a cărților pentru copii. „Uitând” oportun să menționeze, ca întotdeauna, scăderea TVA la carte, la numai 5%, obținută de mine, în mandatul cabinetului condus de Victor Ponta. Poate că acelora care editează cartea ideea democratizării accesului la carte, pentru că asta a fost ideea reducerii TVA, li se pare stranie. Poate, dar fără asta nu are cum să crească vânzările, într-o țară cu polarizarea economică și socială a României.

Nu mă aștept la recunoştință, nici măcar de la beneficiarii măsurilor pozitive pe care le-am luat. Dar tu, editor, să te faci că nu observi nici o legătură între scăderea TVA şi creşterea vânzărilor, e o dovadă de rea-credință, care descurajează bunele intenții ale oricui.

 

Leave a Comment

Scroll to Top