Ministru nou, restanțe vechi

Declarația politică pe care am susținut-o în Senatul României miercuri, 21 noiembrie 2018:

„Profit de această ocazie pentru a-i ura succes colegului nostru senator, domnul Daniel Breaz, la preluarea mandatului de ministru al Culturii și Identității Naționale. Totodată, îi amintesc faptul că îl așteaptă un mandat dificil, cu foarte multe restanțe, printre ele numărându-se și înființarea Muzeului Filatelic al României.

Una din legile pe care le-am promovat anul acesta, și vă mulțumesc pentru sprijinul acordat și celeritatea cu care Parlamentul a abordat subiectul, este cea prin care am deblocat înființarea Muzeului Filatelic al României. Sau cel puțin așa credeam, deoarece niciodată nu mi-a trecut prin minte că înființarea acestui muzeu se va bloca exact la Ministerul Culturii. Am avut nevoie de aproximativ 6 luni pentru ca acest proiect, care corectează o lege ce s-a dovedit a fi imposibil de pus în practică și în urma căreia Colecția Filatelică a României a stat în ultimii ani sigilată în cutii adăpostite de Banca Națională a României, să fie dezbătut în cele două camere ale Parlamentului, votat, promulgat și publicat în Monitorul Oficial. Șase luni de la proiect la lege.

Deși legea este în vigoare de aproape patru luni, iar Colecția Filatelică a fost transferată de la Banca Națională la Muzeul Național de Istorie a României, aceasta este în continuare sigilată în aceleași cutii. Motivul:Ministerul Culturii nu a elaborat încă procedura pentru inventarierea Colecției, depășind cu mult termenul legal de 30 de zile!

Muzeul Național de Istorie a României a trimis o propunere de procedură încă din 14 august, dar ordinul prin care aceasta să fie aprobată se tot lasă așteptat, deoarece fostul ministru a fost ocupat, probabil, cu Centenarul, așa cum și-a scuzat de fiecare dată lipsa activității. Între timp, un patrimoniu cu o valoare excepțională zace în aceleași cutii în care a fost depozitat în urmă cu mai mulți ani, în ciuda faptului că, din punct de vedere legislativ, situația a fost deblocată.”

Leave a Comment

Scroll to Top