Vremea indicațiilor prețioase a trecut

O întâmplare petrecută la jumătatea săptămânii trecute mă îndeamnă să mă întreb dacă nu cumva chiar au dreptate cei care acuză instituțiile comunitare că sunt prea bugetofage într-o Europă aflată în criză și care are nevoie de politici eficiente, nu de aflat în treabă.

Este vorba despre demersurile a doi eurodeputați, unul din Polonia (Janusz Wojciechowski, conservator), iar altul din Italia (Andrea Zanoni, liberal). Ei au făcut o vizită în România, însoțiți de o echipă de experți, și i-au adresat o scrisoare publică premierului Victor Ponta.

Credeți că vizita lor a avut drept obiect îngrijorările cu privire la proasta funcționare a STS? Sau proiectele românești blocate fără motiv la Bruxelles? Credeți că pe cei doi îi interesează soarta românilor care încă trăiesc foarte rău sau, eventual, cea a părinților copilului ucis de câini maidanezi?

Nu: cei doi europarlamentari au insomnii din cauza… condițiilor în care trăiesc câinii comunitari din România.

Să ne-nțelegem: actualul Parlament European va fi dizolvat peste mai puțin de trei luni. Nimeni nu știe câți dintre actualii euro-parlamentari îți vor recâștiga mandatele (deși este cert că mulți își fac deja campanie electorală). Europa, în același timp, se confruntă cu probleme grave, de la șomajul în rândul tinerilor – endemic în aproape toate cele 28 de state membre –, la atacurile la adresa spiritului european, care se înmulțesc în țările bogate. România însăși are probleme, de la cea politică la permanentul comportament neconstituțional al președintelui Traian Băsescu. Dacă se mai pot admite anchete sau demersuri ale unei instanțe europene pe cale de a fi dizolvată și înlocuită, acestea ar trebui să vizeze problemele fundamentale ale Uniunii.

În aceste condiții, doi eurodeputați, care nici nu sunt ecologiști, vin și ne împuie capul cu indicații prețioase pe tema… câinilor comunitari. Cheltuind, cu această deplasare profund inutilă în România, o groază de bani din bugetul PE, bani care ar fi putut fi utilizați pentru o cauză mai nobilă. Bunăoară, chiar pentru îmbunătățirea situației câinilor comunitari!

Le sugerez euro-parlamentarilor, mai ales celor aflați deja în campanie electorală, dacă nu vor să alimenteze tot mai mult discursul (și succesul electoral) al euro-scepticilor, să se ocupe de teme mai serioase. Nu contrapun situația animalelor celei a oamenilor. Dar mă întreb dacă, în condițiile în care criza a sărăcit procente însemnate din cetățenii europeni (înclusiv în statele bogate), nu e curată demagogie să îți faci campania pe tema animalelor din România, în loc să abordezi tema sărăciei din Polonia și, respectiv, a sărăciei și șomajului din Italia.

Suntem mai mult decât dispuși să primim ajutor de la toți partenerii noștri europeni. Dar ajutor (constând în expertiză, consiliere, know-how și, nu în ultimul rând, finanțare), nu indicații prețioase. Vremea acestora din urmă a trecut din 1989.

Leave a Comment

Scroll to Top