Tot despre principii

Nu, PSD nu șantajează pe nimeni cu ”boicotarea” alegerilor locale. Este doar un posibil răspuns la presiunile pe care noul PNL le face asupra Guvernului, pentru a schimba prin Ordonanță de Urgență ceea ce ei au acceptat în momentul aprobării prevederilor Legii Electorale. Poziția PSD este un avertisment, și un îndemn. Un avertisment asupra consecințelor unei decizii care, până la urmă, contravine principiilor democratice, și un îndemn, la respectarea acelorași principii.

Dorința de a câștiga alegerile este firească, deși unii ar zice că eforturile depuse în acest sens ar putea fi considerate ”foloase necuvenite” pentru respectivul partid/alianță de partide. Sigur, doamna Gorghiu și domnul Blaga nici nu s-au gândit să obțină așa ceva, schimbând regulile jocului, din dorința de a avea un (iluzoriu) avantaj pentru noul PNL. Nu, ei sunt consecvenți în inconsecvența lor. Doar că alegerile se câștigă pe teren, asta însemnând propunerea unor candidați și a unor programe credibile. Iar asta nu ține de lege, ține de capacitatea fiecărui partid de a genera așa ceva.

Probabil că sunt unii care-și zic că acum PSD s-a radicalizat. Poate. Eu aș zice că a revenit la o atitudine normală în lupta politică. Dacă este nevoie de un consens, suntem dispuși să-l construim. Dacă s-a ajuns la consens, și am luat toți o decizie, o respectăm, nu ne schimbăm după cum ni se pare nouă că ne-ar fi mai bine. Nu realizăm nimic cu o astfel de abordare. Repet asta: procedând în acest fel, nu facem decât să îndepărtăm oamenii de politică, și să oferim muniție proaspătă celor care și-au făcut profesie din predicarea ”scârbei față de politică”. Nu este nici în interesul cetățenilor, nici în interesul politicului, să continuăm pe acest drum, al încălcării/ignorării principiilor.

Poate PNL n-a înțeles în ce capcană de imagine s-a prins, insistând asupra modificării Legii Electorale. În loc să transmită un semnal de putere și de siguranță, transmite unul de slăbiciune, de nesiguranță în privința capacității partidului de a câștiga alegerile altfel decât creându-și un avantaj față de ceilalți competitori. Este treaba domniilor lor. Treaba PSD este să ceară respectarea principiilor. Până la urmă, arbitrul este cetățeanul, nu guvernul, cu o Ordonanță de Urgență. Să-l respectăm pe ”arbitru”, respectând regulile jocului, așa cum sunt ele.

Leave a Comment

Scroll to Top