O nouă ofertă politică

Consiliul Național al PSD, care a început azi și continuă și mâine, este chemat să dea răspunsuri la o mai lungă serie de întrebări, care privesc mai puțin trecutul, și în mod esențial viitorul. Din această perspectivă trebuie să construim o nouă ofertă politică, trebuie să elaborăm politici publice care să aducă alături de noi tot mai mulți oameni, indiferent de generații. Dacă le oferim o miză, dacă avem o ofertă convingătoare, oamenii vor veni alături de noi.

Reanimarea Consiliului Național, a Departamentelor partidului, devine urgentă, inclusiv din perspectiva alegerilor parlamentare din 2016. Dar nu numai. Suntem la guvernare, și trebuie să reușim guvernarea. Pentru asta trebuie să producem noi idei și noi proiecte.

Stânga, PSD, ca partid de stânga, contează esențial în dimensiunea socială a problemelor cu care se confruntă oamenii. Nu putem lăsa în planul doi problemele sociale. Asta se află pe primul loc pe agenda publică. Trebuie să oferim soluții problemelor oamenilor, nu unor false probleme. Trebuie să fim mai fermi în lupta cu sărăcia, cu excluderea socială. Sunt multe disparități de dezvoltare în teritoriu.

Avem destule partide care interpretează partitura neo-liberală. Nu avem de ce ne alătura lor. Dimpotrivă: PSD trebuie să fie mai ferm în critica aspectelor negative, generate de excesele capitalismului. Și să le corecteze prin politici adecvate, economice și sociale, deopotrivă.

Sunt multe subiecte care trebuie puse în discuție în lunile care urmează, până la Congresul PSD din toamnă. Avem nevoie de o reală dezbatere, deschisă, democratică, de o amplă consultare a membrilor de partid. Și cred că suntem capabili să facem acest lucru.

Leave a Comment

Scroll to Top