Campania electorală a PDL pentru Primăria Capitalei se desfăşoară în cel mai pur stil Elena Udrea. Adică tupeu cu carul… şi atât. Nici o idee reală, nici un proiect clar, nici o garanţie de credibilitate. Doar sloganuri negative şi promisiuni demagogice.
Unul dintre sloganurile negative afişate – şi care a costat enorm, căci îl găsim în staţiile centrale de metrou – pretinde că Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei şi candidat susţinut de USL pentru un al doilea mandat, ar fi responsabil de faptul că în Bucureşti ar exista cca 400 de tone de gunoi neridicat zilnic.
E cazul să punem lucrurile la punct.
În primul rând, e cu totul îndoielnic că în Bucureşti sunt 400 de tone de gunoi neridicat zilnic. Dacă ar fi aşa, am zăcea cu toţii îngropaţi în mizerie. Oricine trăieşte în Bucureşti poate compara cum arăta Capitala în timpul mandatelor lui Băsescu şi Videanu şi cum arată acum. Dacă acum sunt 400 de tone, înseamnă că atunci vor fi fost vreo 4000 de tone. Şi că Sorin Oprescu şi-a făcut datoria, reducând cu 90% mizeria din Bucureşti.
În al doilea rând, nu primarul general al Capitalei are responsabilitatea exclusivă a ridicării gunoiului. Aceasta este, de fapt, împărţită pe sectoare, în fiecare sector acţionând câte o firmă privată. Din şase primari de sector, doi sunt ai PDL. Aceştia nu au nici o vină pentru starea Capitalei?
În sfârşit, culmea tupeului constă în aceea că din partea PDL candidează la Primăria Generală tocmai un gunoier. Silviu Prigoană, patronul Rosal, este direct responsabil de o şesime din cele 400 de tone de gunoi: cele din sectorul 3, unde acţionează firma sa, Rosal.
Mai mult: Prigoană este primul candidat la Primărie care se află în conflict de interese încă dinainte de a fi ales. Căci n-a prezentat, la depunerea candidaturii, şi vreo dovadă că ar fi cedat conducerea Rosal, firmă care face afaceri cu bani publici în Capitală.
Noroc că tupeul va mai ţine foarte puţin. Până la alegeri.