Mult tupeu… şi-atât

Campania electorală a PDL pentru Primăria Capitalei se desfăşoară în cel mai pur stil Elena Udrea. Adică tupeu cu carul… şi atât. Nici o idee reală, nici un proiect clar, nici o garanţie de credibilitate. Doar sloganuri negative şi promisiuni demagogice.
Unul dintre sloganurile negative afişate – şi care a costat enorm, căci îl găsim în staţiile centrale de metrou – pretinde că Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei şi candidat susţinut de USL pentru un al doilea mandat, ar fi responsabil de faptul că în Bucureşti ar exista cca 400 de tone de gunoi neridicat zilnic.
E cazul să punem lucrurile la punct.
În primul rând, e cu totul îndoielnic că în Bucureşti sunt 400 de tone de gunoi neridicat zilnic. Dacă ar fi aşa, am zăcea cu toţii îngropaţi în mizerie. Oricine trăieşte în Bucureşti poate compara cum arăta Capitala în timpul mandatelor lui Băsescu şi Videanu şi cum arată acum. Dacă acum sunt 400 de tone, înseamnă că atunci vor fi fost vreo 4000 de tone. Şi că Sorin Oprescu şi-a făcut datoria, reducând cu 90% mizeria din Bucureşti.
În al doilea rând, nu primarul general al Capitalei are responsabilitatea exclusivă a ridicării gunoiului. Aceasta este, de fapt, împărţită pe sectoare, în fiecare sector acţionând câte o firmă privată. Din şase primari de sector, doi sunt ai PDL. Aceştia nu au nici o vină pentru starea Capitalei?
În sfârşit, culmea tupeului constă în aceea că din partea PDL candidează la Primăria Generală tocmai un gunoier. Silviu Prigoană, patronul Rosal, este direct responsabil de o şesime din cele 400 de tone de gunoi: cele din sectorul 3, unde acţionează firma sa, Rosal.
Mai mult: Prigoană este primul candidat la Primărie care se află în conflict de interese încă dinainte de a fi ales. Căci n-a prezentat, la depunerea candidaturii, şi vreo dovadă că ar fi cedat conducerea Rosal, firmă care face afaceri cu bani publici în Capitală.
Noroc că tupeul va mai ţine foarte puţin. Până la alegeri.

 

3 thoughts on “Mult tupeu… şi-atât”

 1. Faptul că primarul nu are programe este OK, căci prin voia legiuitorului primarul este executiv, în consecinţă trebuie să execute programul emis de către Consiliul Local.
  Problema este că „listele de consilieri” nu au programe.

  Desigur, marea problemă o reprezintă şi campaniile negative.

  400 de tone de gunoi neridicat zilnic ar putea fi în Bucureşti, evident însă nu înseamnă „încă 400 de tone de gunoi nestrâns adăugat în fiecare zi”. Poate fi însă acelaşi gunoi neridicat pentru o săptămână, sau o lună… pentru că în jurul magazinelor se observă tendinţa de a se forma mici sau mari halde de gunoi. Aici iese de sub vină şi ROSAL-ul, asta pentru că ROSAL ridică gunoiul în urma unui contract, nu are obligaţia să ridice gunoiul celor care nu un contract.

  Fără doar şi poate există o campanie negativă din partea PDL, dar şi dumneavoastră faceţi o campanie negativă chiar prin acest post. Chestiunea este că întreaga politică a renunţat la a se promova în mod decent şi merge mai mult „pe denigrarea adversarului”.

  Tare aş vrea să văd ceva deosebit, anume să văd cum prima jumătate a listei de consilieri se prezintă cu proiectele pentru Bucureşti. Până acum domnul Oprescu nu a putut face tot ce se putea face pentru că a avut un consiliu ostil (vă amintiţi probabil scandalul cu ultimul Buget al capitalei). De aceea coordonarea capitalei în jurul unei eventuale majorităţi în consiliu şi identificarea priorităţilor capitalei ar însemna ceva mai de bun gust şi, nu în ultimul rând, mai aproape de normalitate. Răspunzând la campania negativă nu faceţi decât să promovaţi conceptul de campanie negativă. Promovaţi campania pozitivă, prezentați consilierii, prezentaţi proiectele consilierilor… veţi vedea ce schimbare în bine vă va înconjura.

  Părerea mea.

  1. Nu vă contrazic în privinţa campaniei negative, nici în cea a absenţei programelor listelor de consilieri. Însă mă tem că reprezentarea pe care o aveţi asupra administraţiei locale este excesiv de idealizată: oricât şi-ar dori, aceasta nu poate reproduce în mic modelul Parlament-Guvern. Motiv pentru care absenţa programelor concrete ale primarilor deranjează mai mult. În chestiunea ROSAL, îmi pare rău, eu nu am făcut decât să reproduc mesajul domnului Prigoană. Iar firma ROSAL nu are numai contracte cu particularii – aceasta nici nu interesează într-o campanie pentru primărie -, ci şi cu primăria de sector 3, a colegului de partid Liviu Negoiţă, pentru spaţiile publice. Nici aici ROSAL nu face mare brânză, sectorul 3 fiind la fel de murdar ca şi celelalte. Nu Sorin Oprescu e de vină pentru asta. În rest… că n-a făcut tot ce se putea face? Probabil. Că a făcut mai mult decât orice primar post-decembrist (şi considerabil mai mult decât ar face dl ROSAL-Taraf TV), asta e cert.

Leave a Comment

Scroll to Top