KAASH – Akram Khan

Am participat, vineri seară, la cea de a șaisprezecea ediție a Întâlnirilor JTI, eveniment devenit tradiție în România datorită pasiunii Gildei Lazăr și echipei sale pentru artă, pentru dans. În peisajul artistic și cultural, Întâlnirile JTI sunt așteptate cu interes și curiozitate, de la an la an, fiind o invitație de a descoperi dansul contemporan direct de la superlativele acestei branșe. Întâlnirile au loc pe mai multe planuri – cu artiștii de pe scenă, dar și cu invitații din public – mai mulți, de fiecare dată, printre care sunt chipuri recunoscute între pasionații de artă și cultură.

Începând cu spectacolul companiei Béjart Ballet Lausanne, din anul 2000 – primul din seria Întâlnirilor, publicul a fost invitat, de la an la an, să aplaude nume precum Nacho Duato și Compania Nacional De Danza, Cullberg Ballet, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem și Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu și Baletul Național din Chile, Alonzo King Lines Ballet din San Francisco, Vortice Dance Company, Maria Pagés și Sidi Larbi Cherkaoui – evenimentele fiind organizate de Fundația Art Production, și beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiață. 

Kaash (cuvântul hindus pentru „dacă”) a fascinat deopotrivă publicul și criticii. Un spectacol care „a zguduit lumea”, titra „The Daily Star”, în timp ce „Times of London” sublinia „expresivitatea superb sincronizată”, iar Daily Telegraph nota inspirat: „Kaash te face să tremuri de emoție”. „The Guardian” a văzut Kaash ca pe o explorare a Universului în 55 de minute, caracterizându-l pe Akram Khan drept o „stea întunecată a dansului”. 

Zei hinduși, găuri negre, cicluri temporale indiene, creație și distrugere au reprezentat punctele de plecare pentru Kaash, continuând încercarea de a clădi punți între dansul contemporan și forma dansului clasic indian Kathak.

Regia artistică și coregrafia spectacolului sunt realizate de Akram Khan, compozițiile muzicale sunt semnate de Nitin Sawhney, iar scenografia aparține Anish Kapoor.

 

În doar paisprezece ani, Akram Khan Company a ajuns una dintre cele mai inovatoare companii de dans din lume. Compania are o prezență internațională majoră și se bucură de turnee care se adresează multor culturi de pe întregul glob. Akram Khan a obținut numeroase premii internaționale de dans, ca de exemplu Premiul Olivier, în anul 2012. Artistul este în prezent profesor la Universitatea de Arte din Londra, colaborează cu Teatrul Sadler’s Wells din Londra, Grenoble din Franța și, de asemenea, cu festivaluri importante din întreaga lume.

„Kaash este cea mai pură dintre creațiile lui Akram Khan, care îi sintetizează cel mai bine energia, modul de a dansa și experiența de până acum. Doar dacă vedeți Kaash, îl veți cunoaște pe Akram Khan”, a declarat Andrej Petrovic, regizor în cadrul Akram Khan Company. Andrej Petrovic, coregraf, dansator și asistent al lui Akram Khan, s-a ocupat de punerea în scenă a spectacolului Kaash în România. 

Am văzut aseară un spectacol cu o forță impresionantă, mișcări fluide. Un spectacol interesant – de la lighting design la muzică. Dansul contemporan are puterea de a genera confluențe spirituale, de a uni culturi și energii opuse. De această dată, dansul indian Kathak s-a contopit cu dansul contemporan, fiind pus în cea mai expresivă lumină de către dansatorii cu personalități diferite.

Leave a Comment

Scroll to Top