În România are loc, de mai mulţi ani de zile, un tur ciclist al unui ţinut care nu există

Nu ştiu câţi dintre dumneavoastră ştiu că, de mai mulţi ani de zile, se desfăşoară în ţara noastră un tur ciclist al aşa-zisului Ţinut Secuiesc. Anul acesta a ajuns chiar la ediţia a 7-a şi, din relatările presei, rezultă că este vorba de o competiţie oficială, cu participare internaţională.

Fiind vorba de o competiţie oficială, ea nu se putea desfăşura fără acordul a două instituţii: Federaţia Română de Ciclism, care este singura organizatoare legală de evenimente cicliste pe teritoriul României, şi Ministerul de Interne, căci cursa s-a desfăşurat pe drumurile publice ale României.

Nimeni nu are nimic împotriva unor competiţii sportive, indiferent de etnia celor care le organizează. Dar, chiar dacă îşi are propria legislaţie internă, sportul trebuie şi el să se integreze în legislaţia ţării, pe care nu are voie să o încalce sub niciun pretext. Mai ales îi este interzis sportului să se transforme în vehicul al unor demersuri de altă natură, care încalcă legile ţării şi în primul rând Constituţia.

Şi în alte ţări se desfăşoară tururi cicliste ale unor provincii sau regiuni. Numai în Spania, de pildă, avem Turul Ţării Bascilor şi Turul Cataloniei. Însă atât Ţara Bascilor, cât şi Catalonia sunt entităţi administrative legale şi legitime ale Spaniei, recunoscute ca atare prin Constituţia ţării. În timp ce „Ţinutul Secuiesc” nu este decât o ficţiune revizionistă a unor politicieni maghiari certaţi cu spiritul european şi o sinistră reminiscenţă a epocii staliniste.

Adresez, deci, întrebarea: în ce bază două instituţii au avizat organizarea unei competiţii care, prin denumirea ei, aduce atingere mai multor articole din Constituţia României şi din Legea administraţiei? Şi cum este posibil ca, de 7 ani, nimeni să nu se sesizeze că, sub masca sportului, se face propagandă internaţională prin intermediul sportului, împotriva articolului 1 din Constituţia României? Cine răspunde pentru faptul că sunt de-acum câteva sute de sportivi străini (şi mai multe federaţii naţionale) care, datorită inexplicabilei somnolenţe a FR de Ciclism şi a Ministerului de Interne, ştiu că în România există un ţinut care nu există şi nu va exista niciodată?

Leave a Comment

Scroll to Top