Guvernul a aprobat susținerea financiară a Festivalului Internațional de Teatru NETA – „Teatrul – erou al timpului prezent”, ce va avea loc la București

Guvernul a aprobat, în ședința sa de astăzi, susținerea financiară a Festivalului Internațional de Teatru NETA (New European Theatre Action), ce va avea loc la București, în perioada 28 august – 4 septembrie. Festivalul va marca 10 ani de la înființarea NETA și va fi găzduit de clădirea reconstruită a TNB. Inițiatorul festivalului este Ion Caramitru, directorul general al TNB.

 

NETA este o rețea teatrală regională, care reunește 55 de teatre și festivaluri din 17 țări din regiunea de sud-est a Europei, fiind unul dintre cei mai importanți actori ai pieței teatrale balcanice, care-și propune să coaguleze energiile teatrale ale acestui spațiu și să le promoveze, în regiune și în Europa, în încercarea de a găsi noi formule de teatru, ale secolului XXI. Teatrul Național ”Ion Luca Caragiale” este membru fondator al rețelei și a participat la evenimentele organizate de ea în acești ani. Organizarea acestui festival a fost decisă, la propunerea lui Ion Caramitru, director general al TNB, la reuniunea de la Ljubljana, din septembrie 2013.

Festivalul NETA va aduce la București 11 spectacole ale unor teatre și colective teatrale din diferite țări din regiune (Italia, Slovenia, Macedonia, Croația, Bulgaria, Muntenegru, Georgia, Albania) și două coproducții NETA, fiind cea mai importantă manifestare a acestei rețele teatrale, de la înființare, și cel mai important festival de teatru găzduit de București în ultimii ani.

Selecția spectacolelor a fost asigurată de un juriu de oameni de teatru din care fac parte Blagoja Stefanovski, președintele NETA și directorul Centrului Artistic NUCK, Anton Panov, din Strumica (Macedonia), Damir Domitrović, secretarul general NETA și directorul Festivalului Internațional de Teatrul Ex Ponta, din Ljubljana (Slovenia) și George Banu, teatrolog, președintele de onoare al AICT, profesor la Sorbona.

Festivalul va marca și lansarea în circuitul internațional a celui mai nou complex cultural de la București: clădirea reconstruită a TNB. În acest fel vom putea valorifica în plan internațional o investiție importantă în infrastructura culturală a Capitalei. Acest eveniment cultural vine să se adauge altuia, deosebit de important și cu tradiție, Festivalul “George Enescu” și va face din București un pol cultural european.

Este o dovadă că, printr-o politică în domeniu coerentă, susținută adecvat de toți cei responsabili, România se poate afirma și prin cultură în plan european.

Leave a Comment

Scroll to Top