Dreptul la adevăr

Acesta nu este un drept la replică. Deși mi s-a reproșat că nu am uzat de acest drept, după mizerabila manipulare de presă din care rezultă că eu aș fi spus: ”Hamlet, unul dintre cei mai mari scriitori pe care i-a dat umanitatea”. Este doar un drept la adevăr.

Sunt dezamăgit să văd că unele persoane sunt mai interesate de faptul că (pe fondul oboselii și gândindu-mă la piesa lui Shakespeare) l-am alăturat pe Hamlet lui Cervantes, corectându-mă însă imediat, cum rezultă și din înregistrarea „incidentului”, pe care o postez în totalitate, pentru a judeca singuri despre ce a fost vorba (min. 00:31). Faptul că am anunțat, în aceeași declarație, reducerea TVA pentru cărți, o măsură care va ajuta cu adevărat domeniul culturii – inclusiv pe cititorii lui Shakespeare, care, văd cu bucurie, sunt foarte mulți -, a fost irelevant pentru acestea. Din nefericire, veștile bune nu atrag.

Ironia este că singur le-am indicat eroarea mea jurnaliștilor și am rectificat imediat, dar, din păcate, această parte a fost tăiată la montaj. Regret să constat că tabloidizarea a ucis onestitatea profesională și respectul pe care ni-l datorăm unii altora. Ura, linșajul mediatic, abordarea conflictuală a oricărui eveniment și a oricărei probleme ucid dialogul, fac imposibile soluțiile care cer consens și întrețin o stare de încordare în societate. Nu suntem perfecți, greșim și, dacă ne respectăm între noi, ne asumăm civilizat greșelile.

Am fost conștient că pot deveni o țintă pentru unii în momentul în care am acceptat să fac parte din Guvern, dar nu credeam că lucrurile pot merge atât de departe. Mi-am propus o serie de obiective, pe care le consider importante pentru a face din cultură un domeniu cu adevărat prioritar pentru guvernare, iar astfel de „incidente” nu mă vor întoarce din drum. Le mulțumesc celor care m-au susținut și mă susțin. Solidaritatea lor este importantă pentru mine, ca om, nu ca demnitar.

 

Leave a Comment

Scroll to Top