Despre nevoia de democrație

        Ceea ce se întâmplă în ultima vreme are o bătaie mult mai lungă decât schimbarea unui premier și a unei majorități parlamentare, pe motiv că a început să-i meargă bine țării, și unii nu pot concepe așa ceva. Binele este un folos necuvenit pentru români, și așa ceva nu poate scăpa nepedepsit.

         Mi se pare că, de fapt, se urmărește instaurarea unui regim politic al „democrației dirijate“. Asta înseamnă anularea suveranității poporului, care are doar rolul de a da aparențe democratice unui nou tip de totalitarism.

        Și mai gravă, în acest context, este încercarea de a scoate de pe scena politică orice formațiune care are programe și identitate ideologică de stânga. Nici măcar nu se mai folosesc justificări, oricât de absurde sau de ridicole ar fi ele. Și așa, din motive care țin mai degrabă de analize superficiale, diferența între stânga și dreapta este tot mai greu de făcut, că ne îndreptăm spre un nou soi de regim politic cu partid unic, deși formal avem un regim pluripartid. După unificarea PDL cu PNL, și formarea noului PNL, a venit, se pare, vremea eliminării PSD de pe scena politică. Odată realizat acest deziderat, cele câteva partide rămase – nesemnificative, ca pondere în preferințele alegătorilor – vor servi doar ca decor pentru „democrația“ dirijată.

        De asta este nevoie, mai mult ca oricând, de solidaritate și de acțiune coerentă în PSD. Mă tem că acum se răzbună pe noi ocaziile pierdute, în trecutul recent, în care PSD trebuia să se afle pe baricadele luptei pentru păstrarea democrației, ca un sistem politic pe deplin funcțional. Am asistat fără prea multe proteste la transformarea prezumției de nevinovăție în prezumția de vinovăție. Asta nu doar în privința politicienilor – lucru oricum de neacceptat – ci și în privința tuturor cetățenilor români.

       Este un moment dificil. Trebuie să luăm decizii împreună, cu gândul la viitor. România are nevoie de o stângă puternică, o stângă capabilă să înțeleagă lecțiile primite și să acționeze în consecință. Lupta nu este pentru niște posturi guvernamentale. Lupta este pentru a nu permite revenirea la totalitarism, pentru liberul exercițiu al drepturilor și libertăților cetățenești, pentru respectarea Constituției.

        Fac parte dintr-o echipă și sunt solidar cu ea. Sunt solidar cu Victor Ponta și cred că avem datoria să apărăm împreună ceea ce am făcut bun în acești ani pentru români, pentru România. Fac parte dintr-un partid, PSD, și sunt solidar cu el. Fac parte dintr-o națiune și îi vreau binele. Iar acest bine nu se poate închipui în afara democrației. O democrație cu toate atributele ei, cu toți actorii ei, de stânga sau de dreapta. O democrație care are cetățeni responsabili, ce luptă la rândul lor pentru a-și păstra libertatea și drepturile consfințite de Constituție. Fără sprijinul lor orice se poate întâmpla.

Leave a Comment

Scroll to Top