Decizii pentru o Românie mai bună.

Decizia de ieri a Guvernului, privind reducerea TVA la alimente cu începere de la 1 iunie 2015, a fost foarte bine primită de cetățeni și de mediul de afaceri, precum și de foarte mulți analiști economici. Nu același lucru se poate spune despre Opoziție și de spre analiștii economici ”liberali”, pe motiv că fie nu e ”liberală”(sic!), fie  Guvernul actual nu e capabil s-o implementeze.

Pe scurt. Poate nu o fi ”liberală”, dar sigur este realistă, și în acord cu nevoile economice și sociale ale societății românești. Cât despre reproșul că Guvernul n-ar fi capabil s-o aplice, un singur argument împotriva afirmației: reducerea CAS, care a fost cât se poate de bine gestionată de Executiv. E drept, Opoziția a fost prinsă pe picior greșit de această decizie. Dar e vina ei.
Aș adăuga un lucru, în continuarea celor spuse ieri despre partea de decizii care revine sectorului privat. Citesc un lucru extrem de interesant: după ce guvernul federal american-și el arătat cu degetul de opoziția republicană pentru asta-a mărit salariul minim orar la nivel federal până la 7,25 de dolari pe oră, o serie de state federale, municipalități, dar și giganți economici, precum Wallmart, au mers și mai departe, mărind salariul minim orar și mai mult, până la a-l dubla. Act de caritate? Idealism? Nici vorbă. O dovadă de realism economic și social.
Cred că sunt suficienți actori economici autohtoni care pot oferi un salariu minim peste cel decis de Guvern. Contribuind astfel la consolidarea economiei. Și-ar face lor un bine, în primul rând. Dacă alții pot, sigur putem și noi.

Leave a Comment

Scroll to Top