Bucharest Forum 2015

Alocuțiunea susținută de ministrul Culturii Ionuț Vulpescu, în cadrul Bucharest Forum 2015.

„Sunt onorat de invitația pe care mi-ați adresat-o, și îmi face plăcere să găzduim lucrările Bucharest Forum 2015. Institutul Aspen și German Marshall Fund of US sunt instituții cunoscute, și respectate pentru calitatea expertizei lor. România are nevoie de acest tip de expertiză. În același timp sunt destui oameni în România care au, la rândul lor, expertiză în diverse domenii de interes pentru cele două organizații. Dialogul este nu doar util ambelor părți, ci și necesar, în aceste vremuri, dominate de o dramatică schimbare a raporturilor de forțe și a echilibrelor în lume.

         Globalizarea este un proces care a născut, o vreme, multe speranțe. Acum naște multe nemulțumiri, pentru că așteptările oamenilor nu au fost confirmate. Revine, din motive diverse, tentația protecționistă. Problemelor generate de globalizare li se răspunde cu soluții care înseamnă, până la urmă, refragmentarea lumii. Zelul cu care se construiesc acum ziduri și garduri, la propriu, dar și la figurat, este de-a dreptul neliniștitoare.

         Comerțul liber, și atât, a născut mai multe probleme, decât a rezolvat. A accentual polarizările de natură economică, a destructurat sisteme sociale, a fragilizat economii și societăți. Este o realitate. Nu poți liberaliza comerțul, fără să faci același lucru cu piața muncii. Iar liberalizarea ei înseamnă amplificarea dramatică a fluxurilor migratoare, al cărui impact este greu de evaluat acum. Dar ceea ce se întâmplă acum cu valul de refugiați care se ridică la porțile Europei ne dă o posibilă imagine despre ce vom avea de gestionat.

         Subdezvoltarea rămâne o mare problemă. Și ei trebuie să ne adresăm cu prioritate. Decalajele de dezvoltare se adâncesc, accelerate și de noile tehnologii informaționale. Paradoxal? Nu! Câtă vreme scade calitatea educației, prin slăbirea sistemelor publice de educație, câtă vreme costul educației de calitate a crescut dramatic, lucrurile nu au cum fi altfel. Să reamintim ce reclamă foarte mulți tineri în Europa, în Est și în Vest? Democratizarea accesului la educație, reducerea discriminării economice în materie.

         Subdezvoltarea este prezentă și în țările prospere, în regiunile calamitate de dezindustrializare. Este o altă realitate, căreia decidenții politici par să îi găsească răspuns. Era/este comod pentru orice guvern să ridice din umeri și să spună că astfel de probleme sunt reglate de piață, că intervenția statului nu e necesară. Mie mi se pare că și cetățenii, iar mai nou, și mediul de afaceri, sunt de altă părere.

         Nu este vorba despre statul-agent economic, deși își putea păstra liniștit o serie de atribute în economie. Este vorba despre statul planificator strategic. Mediul economic are nevoie să știe care sunt prioritățile statului, pentru a-și dimensiona investițiile, pentru a-și pregăti forța de muncă. Ceea ce poate face statul pentru mediul de afaceri, dincolo de un cadru legal adecvat, dincolo de politicile fiscal-bugetare, este să-și recapete capacitatea de a gândi strategic, pe termen lung. Știu, cuvântul ”planificare” sună rău în România. Dar dacă o multinațională își poate planifica activitatea pe termen lung, de ce statul și-ar refuza planificarea activității?

         Cred că ceea ce puteți face pentru mediul de afaceri, dar și pentru cetățeni, este să ajutați statul să reînvețe să gândească strategic. Este o prioritate, în opinia mea. Cum spunea cineva, mâna invizibilă a pieței are nevoie și de un creier. Altminteri lucrurile nu au cum merge bine.

         România are multe avantaje, de la poziție geografică, la o economie în creștere, la un sistem de educație, care, cu puțin mai multă atenție, și investiții, poate cunoaște un salt calitativ. Pentru a fi valorificate aceste avantaje, trebuie să gândim împreună ce avem de făcut. Lumea se schimbă, și noi cu ea. Dar nu orice schimbare este bună, și de dorit. Calitatea unei guvernări este dată de calitatea ideilor și programelor care stau la baza ei, dar mai ales de calitatea celor care gândesc pentru guvernanți. Tot ce se întâmplă în jurul nostru asta ne spune. Am greși grav dacă nu am ține cont de realități.

         Vă mulțumesc pentru atenție. Sunt sigur că va fi o dezbatere fructuoasă, și va servi scopului propus: găsirea de soluții pentru problemele României și ale spațiului din care face parte.”

_edit_IMG_0419 photo 1-1

Leave a Comment

Scroll to Top