Afirmare prin cultură: Bienala de la Veneția

Am vorbit în mai multe rânduri despre trecerea culturii române într-o nouă epocă, de la rezistență la afirmare. Un exemplu elocvent în acest sens este Bienala de Artă de la Veneția. Acolo, reprezentantul României, Adrian Ghenie, și a sa expoziție intitulată „Darwin’s Room”, s-au bucurat de o largă apreciere din partea presei internaționale. Cititorii prestigiosului The New York Times, ai revistei britanice de artă Apollo, The Art Newspaper, Financial Times și Artsy, au fost încurajați să nu rateze această expoziție, clasată în top 5 expoziții de văzut în cadrul acestei Bienale. De altfel, o bună parte a articolului din The New York Times, unul din cele mai citite ziare din lume, despre Bienala de la Veneția, a fost dedicat Pavilionului României. Mă bucur să pot afirma că la toate acestea are o contribuție și Ministerul Culturii, participarea României la acest eveniment fiind organizată de instituția pe care o conduc, alături de Ministerul Afacerilor Externe și ICR.

Prin acest succes, primim o nouă confirmare că, pe lângă masă lemnoasă, un subiect atât de discutat în ultimele zile, România poate exporta și cultură, artă. Mai important este, însă, faptul că vorbim de tinere talente. Așa cum avem tineri regizori premiați la festivalurile internaționale de profil, iată că putem avea și tineri artiști plastici apreciați la nivel mondial. Asta ne arată că, în ciuda abundenței de opinii pesimiste, cultura română are o șansă, o speranță, în tânăra generație de artiști. Este de datoria noastră să îi sprijinim pentru ca ei să ne reprezinte națiunea, să ne facă țara cunoscută nu doar pentru scandalurile politice, ci și pentru cultura sa.

Aș vrea să îi menționez și pe ceilalți artiști români care se află zilele acestea la Veneția și care expun la noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia: Michele Bressan, Carmen Dobre-Hametner, Alex Mirutziu, Lea Rasovszky, Stefan Sava şi Larisa Sitar cu expoziţia „Inventând adevărul / Despre ficțiune şi realitate” şi la Pavilionul Central, în cadrul expoziției cu artiști din întreaga lume, pictorul Victor Man.

Urându-le succes în continuare, sper să putem promova cum se cuvine lucrările lor și în țară, tot prin implicarea Ministerului Culturii și a ICR. 

Leave a Comment

Scroll to Top