Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the responsive-lightbox domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/ionutmpa/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
79 de ani de Oedip – Ionuț Vulpescu

79 de ani de Oedip

Acum 79 de ani – 13 martie 1936, pe scena Operei Garnier din Paris, triumfa premiera mondială a operei OEDIP, de George Enescu. În România, premiera spectacolului a avut loc pe 22 septembrie 1958, cu ocazia primei ediții a Festivalului George Enescu, iar spectacolul a fost în limba română.
Enescu a compus opera “Oedip” în perioada 1921-1931, dedicând-o soției sale, Maria Tescanu Rosetti.  Opera a fost terminată la conacul Marucăi din Tescani, într-un pavilion de vară ridicat pe o colină, chiar în mijlocul pădurii.
Scriind despre premiera absolută a spectacolului „Oedipe” (varianta originală, în limba franceză, păstrează ortografia franceză), de la Opera din Paris, criticul Émile Vuillermoz aprecia: „Muzica sa în teatru nu deţine clasicul rol pe care i-l dau «criticiştii». Ea nu analizează nimic, nu declamă, ci se mulţumeşte să freamăte cu o sensibilitate miraculoasă. Ea este subconştientul dramei. Forma aceasta eliptică, discreţia şi lirismul ei adânc n-au fost totdeauna înţelese la prima audiţie. Cum să înţelegi de prima dată o astfel de muzică, atât de uimitor lipsită de prejudecăţi, care îşi schimbă mereu forma şi se reînnoieşte cu fiecare situaţie?”

Primul bariton care l-a interpretat pe Oedip pe scena operei din Paris a fost Andre Piernet. Opera a avut ca punct de inspirație cele două piese păstrate din ciclul de tragedii tebane ale lui Sofocle, “Oedip la Colonos” și “Oedip rege”. Libretistul – Edmond Fleg. Strălucirea internațională a operei a fost întreruptă de declanșarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, când, în 1940, Parisul a fost ocupat de armata germană.
La premiera din România, în 1958, rolul titular a fost interpretat de David Ohanesian, regia aparținându-i lui Jean Rânzescu, iar dirijor a fost Constantin Silvestri.
George Enescu este una dintre personalitățile-simbol ale României, un nume, care, peste timp, a impus țara noastră în elita muzicii ce dăinuiește peste epoci. Festivalul care îi poartă numele și care este o tradiție nu numai pentru țara noastră, ci și pentru artiștii de pretutindeni, ne demonstrează că afirmarea prin cultură este Calea.

Leave a Comment

Scroll to Top