Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the responsive-lightbox domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/ionutmpa/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
26 de ani de Premii Eminescu: o sărbătoare a culturii române, un jubileu al poeziei româneşti – Ionuț Vulpescu

26 de ani de Premii Eminescu: o sărbătoare a culturii române, un jubileu al poeziei româneşti

Mesajul Ministrului Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, cu prilejul cele de-a XXVI-a ediții a Premiilor Naționale de Poezie “Mihai Eminescu”

„A 26-a ediție a Premiilor Naționale de Poezie “Mihai Eminescu” este, cu siguranță, un eveniment literar de rezonanță, care onorează nu numai Ziua Culturii Naționale, ci cultura română în ansamblul ei.

Sunt cel puțin trei motive pentru care această manifestare trebuie considerată ca făcând parte din patrimoniul cultural național, ca bun de patrimoniu imaterial.

Primul motiv este excepționalul palmares al acestor premii. Lista laureaților celor 25 de ediții anterioare alcătuieşte un adevărat panteon al poeziei contemporane, o foarte fidelă hartă a valorilor acesteia. Este meritul juriului şi al modului imparțial în care acesta a putut funcționa, datorită bunei concepții asupra rolului şi rostului acestor premii.

Cel de-al doilea motiv este tocmai longevitatea acestui Premiu Național. Într-o țară în care se construieşte de azi pe mâine, în care ideile mari mor repede, organizatorii din Botoşani au demonstrat o admirabilă consecvență şi, mai ales, o viziune pe termen lung. Chiar în perioade mai puțin faste din punct de vedere economic, oamenii de cultură din Botoşani au avut îndrăzneala, iar autoritățile locale, inteligența de a paria, an de an, pe cultură. De a afirma nu prin vorbe, ci printr-un sprijin concret acordat literaturii române contemporane, mândria că o emblemă a spiritului românesc, poetul Mihai Eminescu, a fost un om al locului.

Cel de-al treilea motiv este acela că Premiile Naționale “Mihai Eminescu” sunt un produs concret al parteneriatului public-privat şi o dovadă a viabilității lui în cultura de performanță. Chiar dacă, în timp, administrația publică locală și-a asumat în întregime finanțarea evenimentului, ideea a aparținut unor oameni de cultură, iar organizarea evenimentului se face şi astăzi de către aceştia. Există în România zone mult mai dezvoltate economic, și mai potente financiar, în care acest exemplu ar putea, și ar trebui urmat. Cultura aduce prestigiu și notorietate.

Regret că nu pot să fiu anul acesta alături de dumneavoastră, așa cum am fost anul trecut. Sunt sigur că va fi o ediție de excepție, îl salut pe câştigătorul Premiului Național, ca şi pe tânărul poet care va primi premiul pentru debut, şi sunt sigur că ne vom revedea la edițiile următoare.”

Leave a Comment

Scroll to Top