Deputatul Ionuț Vulpescu, președintele Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, a reprezentat România și AIO la cea de-a 150-a Adunare a Uniunii Interparlamentare de la Tașkent

Deputatul Ionuț Vulpescu, în calitate de președinte al Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), a participat la cea de-a 150-a Adunare a Uniunii Interparlamentare (IPU), desfășurată la Tașkent, în calitate de observator oficial al AIO.

În cadrul lucrărilor, Ionuț Vulpescu a avut o intervenție de substanță în cadrul panelului „Valorificarea valorilor religioase și etice pentru a sprijini dialogul parlamentar și coexistența pașnică”, organizat în cooperare cu Centrul Global King Hamad pentru Coexistență Pașnică. Alături de el au intervenit, printre alții, Pier Ferdinando Casini (senator al Italiei și președinte de onoare al IPU, fost președinte al Camerei Deputaților din Italia), Deborah O’Neill (senatoare australiană), Shafak Pavey (reprezentant special al Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați) și Abdulla Al Manai (director executiv al Centrului King Hamad).

„Valorile creștine pe care le promovăm – toleranța, înțelegerea reciprocă, coexistența pașnică, respectul pentru diversitate și reconcilierea – pot constitui fundamentul unui dialog parlamentar autentic și profund într-o lume tot mai fragmentată”, a subliniat Vulpescu.

El a prezentat un exemplu concret de bună practică: adoptarea Apelului pentru Valorile Creștine în colaborare cu Consiliul Conferințelor Episcopale din UE (COMECE), Conferința Bisericilor Europene (CEC) și organizația Together for Europe, text ce a fost înaintat instituțiilor europene pentru a sublinia importanța valorilor creștine în procesul decizional.

În a doua parte a panelului, președintele AIO a abordat provocările generate de dialogul valoric între instituțiile religioase și cele parlamentare, menționând fragmentarea spațiului religios și dificultățile de definire a unui set comun de valori religioase într-un peisaj global complex. El a pledat pentru crearea unor organisme instituționalizate de dialog între reprezentanții religioși și cei politici, în baza principiilor democratice și a criteriilor clare de reprezentativitate, evidențiind contribuția esențială a IPU în acest proces.

„Salutăm inițiativa IPU de a avansa dialogul permanent cu lumea religioasă și reafirmăm angajamentul nostru de a contribui la acest demers prin expertiza și rețeaua interparlamentară a AIO. Considerăm că și Parlamentul European trebuie să-și regândească poziția reticentă față de valorile religioase, într-un moment în care solidaritatea și respectul pentru alteritate devin cruciale”, a încheiat Vulpescu.

Pe durata Adunării de la Tașkent, Ionuț Vulpescu, însoțit de Maximos Charakopoulos, secretar general al AIO, a participat și la întâlniri bilaterale importante, precum cea cu secretarul general al IPU, Martin Chungong, și președinta IPU, Dr. Tulia Ackson, dar și o discuție cu secretarul general al PUIC (Uniunea Parlamentară a Statelor Membre OIC), Hissein Brahim Taha.

Participarea președintelui AIO Ionuț Vulpescu la evenimentele de la Tașkent reconfirmă angajamentul României, prin vocea AIO, în promovarea dialogului interconfesional, a păcii și a coeziunii sociale bazate pe valori religioase autentice.

Despre Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei

Inspirată de o conferință desfășurată între 30 iunie și 4 iulie 1993 în Halkidiki, Grecia, cu tema Ortodoxia în Noua Realitate Europeană, Adunarea Interparlamentară Europeană pentru Ortodoxie a fost formată la inițiativa Parlamentului Elen. România este membru fondator al organizației. Urmând Manifestul Participanților din 1993, Actul Constitutiv oficial a fost adoptat de participanții la Sinodul Constitutiv desfășurat în noiembrie 1994 la Atena. În 2001, grupuri de parlamentari din Australia, Asia, Africa și Statele Unite au participat la Adunarea Generală, iar organizația a fost redenumită Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei (A.I.O.).

La AIO participă delegații parlamentare din 21 de state, majoritatea fiind europene. 

Despre Uniunea Interparlamentară

Uniunea Interparlamentară (IPU) este cea mai veche organizație internațională a parlamentelor naționale, înființată în 1889, cu scopul de a promova dialogul parlamentar global, democrația, pacea și cooperarea între popoare. În prezent, IPU reunește 182 de parlamente naționale membre și funcționează ca un forum global pentru dezbaterea celor mai importante provocări ale lumii contemporane dintr-o perspectivă legislativă.

Scroll to Top