Deschidere de stagiune la Opera Națională Română din Cluj-Napoca

Opera Națională Română din Cluj-Napoca și-a deschis stagiunea cu Spectacolul WERTHER, emblematica operă de Jules Massenet. Totodată, au fost marcați și cei 50 de ani de la debutul distinsei mezzosoprane Viorica Cortez pe această scenă.

Am dorit să fiu aproape de artiști și de public, transmițând următorul mesaj:

Doamnelor și domnilor,
Distinși oaspeți,
Stimați spectatori,

Îmi face o deosebită plăcere să vă transmit cele mai bune gânduri cu prilejul deschiderii noii stagiuni a Operei Naționale din Cluj, o instituție culturală de înaltă ținută, care merită aprecierile și stima dumneavoastră.

Această stagiune este un nou început pentru un colectiv artistic și uman care și-a făcut un bun obicei din a căuta permanent performanța. Acum artiștii Operei Naționale Române Cluj-Napoca au un nou titlu în repertoriu, o nouă producție de oferit unui public iubitor de operă și pretențios, o nouă ramă în care să facă dovada valorii și a profesionalismului lor. WERTHER, emblematica operă de Jules Massenet, care retrasează muzical drama eroului romantic imaginat de Goethe, titlu obligatoriu pentru orice instituție lirică de tradiție, își face reintrarea în repertoriul teatrului și dovedește încă o dată că opera clujeană se poate compara cu celelalte teatre respectabile ale Europei. Este de remarcat și faptul că Opera din Cluj deschide această stagiune sub conducerea celui mai tânăr director de Operă din România, domnul Florin Estefan, căruia îi urez succes.

În această toamnă, odată cu deschiderea stagiunii, aniversăm 50 de ani de la debutul clujean al uneia dintre cele mai glorioase figuri ale teatrului liric mondial din secolul XX. După ce câștigase marele premiu al Concursului Internațional de Canto de la Toulouse, alături de Ludovic Spiess, înainte de marele debut francez, publicul din Cluj-Napoca avea să o cunoască pe Dalila iconică a lumii operei din anii 70-80, mezzo-soprana Viorica Cortez. Artista păstreză și astăzi o amintire caldă și afectuoasă orașului Dvs., locul unuia dintre cele mai importante debuturi, loc pe care îl onorează din nou, în această toamnă, cu prezența sa plină de farmec.

Ca un semn că nu și-a uitat începuturile, doamna Viorica Cortez s-a ocupat de pregătirea muzicală și artistică a acestei premiere, deloc întâmplător, de altfel, dacă ne gândim că Domnia Sa a strălucit în opera lui Massenet, la Covent Garden din Londra, la Opera din Dallas, la Teatro San Carlo din Napoli, la operele din Lisabona, Genova sau Bordeaux. Cea care a fost o Charlotte vibrantă de adevăr se reîntoarce la Cluj, pentru a le împărtăși tinerilor colegi toată experiența sa, cu aceeași generozitate și căldură pe care i-o cunoaștem și pentru care o iubim de atâta vreme.

 

 

 

 

 

Ionuț Vulpescu,

Ministrul Culturii

 

 

Leave a Comment

Scroll to Top