Al 45-lea președinte american

De azi, Statele Unite ale Americii au, oficial, un nou președinte: Donald Trump. Aceasta este realitatea de la care pornim, de acum încolo, în relațiile româno-americane. Și să judecăm atât funcționarea NATO, cât și dezvoltarea unor procese, precum construcția europeană, conflictele înghețate sau cele calde, precum cel din Siria.

Donald Trump nu va fi un președinte comod, judecând după declarațiile din timpul campaniei electorale, cât și după cele din perioada de tranziție. Poate și pentru că, nevenind din mediul politic, ci din mediul de afaceri, judecă lucrurile cu alte instrumente, și le ierarhizează într-un alt mod. Sperăm să fie însă un președinte deschis către lume, să nu cedeze tentațiilor protecționiste, care ar genera conflicte cu marile puteri economice ale lumii. Sigur, globalizarea este un proces care trebuie regândit. Dar retragerea SUA din acest proces nu ar fi o veste tocmai bună.

Să nu-l judecăm pe președintele Donald Trump înainte de a vedea și faptele sale, deciziile pe care le va lua în următoarele o sută de zile, decizii care vor fixa direcțiile principale ale mandatului său. SUA sunt o democrație matură, cu mecanisme solide, care nu permit derapajele de la valorile și principiile sale. Au fost și alți președinți care au venit la Casa Albă cu un discurs populist, dar, odată ajunși acolo, și-au făcut datoria cu onoare și în limitele Constituției americane, tocmai pentru că mecanismele funcționează.

Da, se vor schimba multe lucruri în timpul mandatului său. Unele în bine, poate unele în mai puțin bine. Nu ar fi o excepție. La fel a fost și în timpul precedenților președinți, inclusiv în mandatele lui Barack Obama. Trebuie să fim pregătiți pentru a răspunde adecvat acestor schimbări, pentru a da, la rândul nostru, un conținut mai consistent relațiilor bilaterale. Cred că a trecut vremea când ele au fost axate preponderent pe dimensiunea militară și de securitate. Avem interese și în domeniul economic, și în cel social, educativ și cultural.

Nu este prima oară când spun acest lucru: viitorul acestor relații depinde de ceea ce vrem noi. Dacă știm ce vrem, avem inteligența și determinarea să transmitem mesajul nostru părții americane, într-un mod coerent și pe o singură voce, vom avea, în sfârșit, relațiile pe care ni le dorim cu partenerul nostru american, profitabile ambelor părți. Demnitatea națională este și ea parte a acestei ecuații, și e bine să nu uităm acest lucru.

SUA rămân liderul lumii democrate. Știu foarte bine ce înseamnă asta, ce obligații și responsabilități își asumă în calitatea lor de lider. De aceea nu trebuie să ne temem de ceea ce va urma cu Donald Trump președinte. Nu obținem întotdeauna ce vrem, ce ne dorim. Cu atât mai mult este nevoie de gândire matură și de deschidere, de un efort de a înțelege ce urmează. Și de sinceritate în relațiile noastre cu Washingtonul. Sinceritate de ambele părți, un dialog deschis și fără teme tabu. În ceea ce ne privește, relația cu noua Administrație Trump a început bine. Și avem toate datele să se consolideze. Să-i urăm succes lui Donald Trump!

Leave a Comment

Scroll to Top